Pozvánka na přednášku a debatu: Okupovaná Palestina očima Terezy, pátek 1. února v 19:00, Tři ocásci, tř. Kpt. Jaroše 18, Brno

Doporučujeme další přednášku a debatu Terezy na téma okupované Palestiny, která se koná v pátek 1. února v 19:00 v družstevní kavárně Tři ocásci (třída Kapitána Jaroše 18, Brno). Akci společně s kavárnou organizuje skupina Brno for Palestine. Podrobnosti k akci na facebooku.

Tereza se před pár týdny vrátila ze Západního břehu Jordánu, kde pracovala pro křesťanskou organizaci EAPPI.

Kolik okupantů je potřeba na demolici jedné palestínské vesnice? A jak je možné jim v tom zabránit? O nesnázích života pod okupací si budeme povídat s Terezou, která na Západním břehu tři měsíce monitorovala zacházení izraelských okupačních vojsk s palestinským civilním obyvatelstvem. Pořádají BRNO For Palestine a Tři ocásci.” — facebook

Těšíme se na vás v pátek 1. února o 19.00 na naší Základně (tř. Kpt. Jaroše 18)

,,Protective presence“ tedy ochrana svou přítomností, taková byla náplň práce Terezy, během tří měsíců, kdy žila v anektovaném Jeruzalémě a na okupovaném Západním břehu. Když totiž palestinské děti, které chodí přes vojenské checkpointy do školy, doprovází člověk z mezinárodního prostředí s foťákem, je menší šance, že je vojáci budou šikanovat, napadat nebo zatýkat. Když se to stane (a že se to stalo a stále stává), může to alespoň zdokumentovat. Když lidé z mezinárodního prostředí přespávají po boku Beduínů, jejichž vesnice má být zdemolována je méně pravděpodobné, že k tomu dojde. Když k tomu dojde, jedinou ochranou před slzným plynem a pogumovanými projektily, které velké demolice většinou doprovázejí, je kamera. Pak je taky možné o tom napsat článek, součástí Tereziných povinností taky bylo psát reporty pro databázi OSN. Když se člověk vrátí do Čech a nic se o životě v okupaci v mainstreamových médiích nedočte, může o tom alespoň udělat přednášku.

Přijďte si poslechnout o životě běžných Palestinců, narozených za zdí, která Západní břeh obklopuje nebo v anektovaném Východním Jeruzalémě.

Během doby, co tam Tereza pobývala, napsala jeden článek česky (http://a2larm.cz/2018/11/pred-vojenskym-soudem-obnazena-izraelska-dystopie/), jeden anglicky (http://www.pdsc.pl/?p=420) a taky si trochu povídala se Štěpánem Macháčkem z Rozhlasu o beduínské vesnici Khan al Ahmar, kde často přespávala (https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/zapadni-breh-jordanu-izrael-bourani-vesnic-reportaz_1811282107_jakfbclid=IwAR2FroF1hjF9JoYNlriyXlqxvDNxVIiabvlt4qpwducXWZXXUSxOBIyZgg4).

Zdroj: https://www.facebook.com/events/352502128664426/

Související/již proběhlo:

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged . Bookmark the permalink.