Pozvánka na koncert a debatu: Hair from Jerusalem, 29. a 30. května, Šlechtovka + Napa bar, Praha

Hair from JerusalemAktualizace 31/5: Děkujeme všem za účast a podporu na Dnech okupovaného Jeruzaléma. Záznam koncertu Jasman a Ofera již brzy. —

Zveme vás na koncert izraelských hudebníků Jasman Wagner a Ofera Golanyho, který se koná v neděli 29. května v 18:30 na Šlechtovce v pražském parku Stromovka (místo se nachází uprostřed parku, na půli cesty mezi Výstavištěm a restaurací Na Slamníku, mapa zde).

Pouze Jasman Wagner bude mít další koncert v pondělí 30. května od 20:00 v baru Napa bar & art gallery (Prokopská 8, Praha 1). Po koncertech následuje debata o aktuálni situaci v Jeruzalémě, izraelském disentu a aktivitách za práva Palestinců a ukončení okupace. Na obě akce vstup zdarma.

Koncert se koná v rámci akcí “Dny okupovaného Jeruzaléma“, které kriticky nahlíží na propagandistický festival Dny Jeruzaléma.

Událost na facebooku, děkujeme za šíření. Podrobnosti dole.

Chcete poznat protest song z Jeruzaléma a poslechnout si zkušenosti Ofera, který bydlí v centru Starého města v Jeruzalémě a který absolvoval armádní službu s tím, že „nikdy víc“. A Jasman, kterou armádní psychiatr označil za „too crazy for the army“ (příliš bláznivou pro armádu) a která se před svým odjezdem do Berlína angažovala proti vojenské službě a okupaci…? Máte jedinečnou příležitost v neděli 29/5 ve Stromovce v open air baru na Šlechtovce.

Jasman WagnerJasman Wagner se narodila v Jeruzalémě v roce 1982. Po rozhovoru s armádním psychiatrem byla označena za příliš bláznivou pro vojenskou službu. Dostala „profil 21“, který ji osvobodil od služby v armádě. Po získání „modré knížky“ založila kapelu s názvem „21“. Jasman hrála na klavír, zpívala a napsala většinu písní. Většina z nich byla proti armádním odvodům a o tom, co izraelská armáda dělá. Jasman získala magistra v kompozici na Jeruzalémské akademii múzických umění. Titul jí byl málem odebrán, protože zkomponovala koncert na protest proti tomu, že akademie po studentech vyžadovala, aby hráli na okupovaných územích, v případě odmítnutí jim hrozilo odebrání stipendia. Před 5 lety, kdy Jasman ukončila studia, si koupila jednosměrnou jízdenku do Berlína a zůstat tam. Pracuje jako umělecká a hudební terapeutka se zdravotně postiženými a jako dobrovolnice s uprchlíky. Dva roky je vdaná.

Ofer_Golani_-_CDOfer Golany se narodil v Jeruzalémě iráckému otci a polské matce. Když byly Oferovi čtyři roky, rodiče se přestěhovali do kibucu, později do amerických univerzitních městeček v USA. Na kytaru začal hrát pod vlivem hudby Boba Dylana a Leonarda Cohena, když mu bylo 12. V 16 letech se vrátil do Izraele na vysokou školu a čtyři roky strávil v armádě…, aby zjistil, že ho zneužili. Ofer odjel do Indie, Thajska, Nepálu… Poté se vrátil a pokračoval v učení na střední škole Lifta. Ofer studoval terapii hudbou v Bostonu. Natočil Postcards from San Francisco a Sometimes He Sings Sometimes He Just Plays Guitar. Svůj repertoár o 360 písních Ofer sestavil v evropských ulicích, kde v letních měsících mnohokráte hrál. V Holandsku se oženil a hrál jazz a klezmer se saxofonistou Chrisem Corstensem a Makko Costerem. Jako trio natočili CD. V roce 1994 se Ofer vrátil do Jeruzaléma a od roku 2000 každoročně nahrává CD JERUSALEMAN, kde říká, proč a jak se vyhnout armádě. Pracuje jako hudebník ve studiu, vede AKHOTKHA – politicko-duchovní skupinu aktivistů a hraje v triu s palestinskými křesťany z Nazaretu Nabilem Abu-Nicolasem a Samiou Ashkaras, říkají si Musicians4Peace a dělají turné po Evropě a jako Conspiracy of Love – s německou violoncellistkou Angelikou Wagener nebo duchovním kabaretem z Berlína a Jeruzaléma – Yaelem Schuelerem, jezdí do Německa hrát. Vždy se vrací do Jeruzaléma, kde hraje v Birma, Blue Hole, Mike Place, Salon Shabazi, Que Pasa, Pinkas Hakatan, Armadil, Beit Avichaj, Blaze, Basement theatre a v Cafe Agronski.

Související odkazy:

Jasman Wagner:

Ofer Golany:

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.