Pozvánka na promítání: Sůl tohoto moře / Salt of This Sea, čtvrtek 17. března v 19:00, café V lese, Praha

salt of this sea_posterZveme vás na promítání filmu Sůl tohoto moře (2008) palestinské režisérky Annemarie Jacir, které se koná ve čtvrtek 17. března v 19:00 v café V lese (Krymská 12, Praha 1). Film byl oficiálně nominován za Palestinu na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film a je prvním palestinským celovečerním filmem natočeným ženou režisérkou.

Promítání bude předcházet krátký úvod do současné palestinské kinematografie a po něm bude v případě zájmu následovat debata. Akce je součástí večerů věnovaných cestování a dobrovolnictví v Palestině. Pozvánka na facebooku, děkujeme za šíření dále.

Sůl tohoto moře (Salt of This Sea; Milh Hadha al-Bahr)

Režie: Annemarie Jacir, Francie, 2008, anglicky a arabsky / české a anglické titulky, 109 min

Soraya, která se narodila v Brooklynu do dělnické komunity palestinských uprchlíků, zjistí, že izraelská banka zmrazila úspory jejího dědečka, který byl v roce 1948 nucen uprchnout z Jaffy. Přímá, tvrdohlavá a rozhodnutá znovu získat, co jí patří, si splní svůj životní sen „navrátit“ se do Palestiny. Postupně je konfrontována s realitou kolem sebe a je nucena vyrovnat se se svým vlastním hněvem. Potká Emada, mladého Palestince, jehož ambicí je – na rozdíl od ní – z Palestiny navždy odejít. Unaveni omezeními určujícími jejich životy vědí, že aby mohli být svobodní, musí vzít věci do vlastních rukou, i kdyby to bylo nezákonné.

annemarie saleh suheirVe filmu exceluje americko-palestinská básnířka Suheir Hammad, jež se stala veřejně známou po vystoupení v pořadu Def Poetry na HBO. Další výraznou hereckou postavou je známý palestinský herec Saleh Bakri (Čas, který zbývá; Když jsem tě spatřil).

Film byl v roce 2009 oficiálně nominován za Palestinu na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Na festivalu v Cannes v roce 2008 byl zařazen do oficiálního výběru a na dalších festivalech získal celkem pět ocenění. Jedná se o první palestinský celovečerní film natočený režisérkou.

Autentické zachycení izraelsko-palestinské reality palestinskýma očima, od letištní kontroly v Tel Avivu přes zkorumpovanou a byrokratickou scénu v Ramalláhu (vedlejší produkt okupace), až po deziluzi, hledání vlastních kořenů a konfrontaci se skutečností v místě původu hrdinčiny rodiny.“ — oficiální text distributora, citace: csfd.cz

Související odkazy

O režisérce

Annemarie JacirAnnemarie Jacir – narozena v roce 1974, palestinská režisérka a básnířka. Tvoří nezávislé filmy od roku 1994. Napsala, režírovala a produkovala řadu oceňovaných filmů, včetně krátkometrážních a post oslo history (1998), The Satellite Shooters (2001) anebo like twenty impossibles (2003). Přednášela na univerzitách Columbia, Bethlehem a Birzeit University. Pracuje také jako editorka na volné noze a kameramanka.

Premiéra jejího prvního celovečerního filmu Sůl tohoto moře proběhla na filmovém festivalu v Cannes, kde byl film zařazen do oficiálního výběru. Film byl oficiálně nominován za Palestinu na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film a je prvním palestinským celovečerním filmem natočeným ženou režisérkou. Byl prodán do více než 30 zemí. Kromě dalších cen získal prestižní Cenu kritiků FIPRESCI a na milánském festivalu Women’s Film Cenu za nejlepší film.

Jacir spoluzaložila nezávislou produkční firmu Philistine Films, která se zaměřuje na produkci související s arabským světem. Aktuálně žije v exilu v Jordánsku. Její nejnovější celovečerní film má název When I Saw You (2012) a stejně jako její předchozí celovečerní film byl nominován za Palestinu na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

Upoutávka

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty and tagged , . Bookmark the permalink.