Pozvánka: Autorský večer na podporu básníka Ašrafa Fajáda, čtvrtek 14. ledna v 19:00, bistro Bazaar, FF UK (Jana Palacha 2, Praha)

Aktualizace 25/1 — Ohlasy v médiích: Reportáž na ČT v Událostech v kultuře, zpráva na iHNED.cz a Týden.cz. Fotografie z akce zde. / Petice Amnesty International za propuštění Ašrafa zde. Děkujeme za podpis! / Mezinárodní literární festival v Berlíně jako organizátor celosvětového čtení na podporu Fajáda potvrdil, že 14. 1. proběhlo čtení ve 48 zemích a celkově se konalo 128 akcí, včetně akce v České republice. Další informace zde. —

Zveme vás na autorský večer na podporu palestinského básníka Ašrafa Fajáda, který byl v Saudské Arábii odsouzen k trestu smrti. Akce se koná ve čtvrtek 14. ledna v 19:00 na Filozofické fakultě UK (Jana Palacha 2, Praha) v bistru Bazaar a pořádá ji Studentská rada FF UK ve spolupráci s časopisem Tvar, Asociací spisovatelů, PEN klubem a Bohemistickým kruhem. Událost na facebooku, děkujeme za šíření pozvánky.

Své básně přečtou Svatava Antošová, Básník Ticho, Kamil Bouška, Marie Iljašenko, Jana Štroblová, Milan Ohnisko a Jakub Řehák. Adam Borzič přečte Fajádovy texty. Moderuje Jiří Feryna.

Večer je součástí celosvětového čtení na podporu Ašrafa Fajáda, které bylo vyhlášeno Mezinárodním literárním festivalem v Berlíně na den 14. ledna 2016. Ašrafovy básně se budou číst kromě Prahy na mnoha dalších místech na světě.

Ašraf Fajád (angl. Ashraf Fayadh)

Palestinský básník a kurátor umění. Narodil se v roce 1980 v Saudské Arábii, kde také žije. Angažuje se v oblasti kulturního dialogu mezi arabským a západním světem – mj. byl kurátorem expozice na Benátském bienále 2013. Je klíčovou osobností, která světovému publiku zprostředkovává současné saudské umění.

Rozsudek smrti za „zločin“ odpadlictví

Dne 17. listopadu 2015 byl odsouzen saudským soudem k smrti za „zločin“ odpadlictví od víry. V průběhu jeho zadržení a soudního řízení mu byl odepřen přístup k právníkovi, což je porušením mezinárodního i národního práva, jak uvádí Amnesty International. Kromě obvinění, že se zřekl islámu, je Ašraf Fajád obviněn také z rouhání a podpory ateismu, a to kvůli své sbírce básní Instructions Within (Pokyny uvnitř) vydané v roce 2008. Fajád tvrdí, že básně jsou „pouze o mě jako o [palestinském] uprchlíkovi… o kulturních a filozofických otázkách. Avšak náboženští extremisté sbírku vyložili jako destruktivní myšlenky proti bohu.“ Obvinění se dále zakládají na jeho postech na sociální síti Twitter a na odposlechnutých rozhovorech, uvádí server iLiteratura.

Fajád byl poprvé zatčen 6. srpna 2013 na základě stížnosti saudskoarabského občana, že básník podporuje ateismus a šíří bezbožné myšlenky mezi mladými lidmi. Další den byl propuštěn. Znovu byl zatčen 1. ledna 2014 a byl obviněn z odpadlictví od víry kvůli svému údajnému zpochybňování víry a šíření ateistických myšlenek prostřednictvím svých básní. Také byl obviněn z porušení článku 6 zákona o zločinech na internetu za fotografování a uchovávání fotek žen ve svém mobilu. Dne 30. dubna 2014 odsoudil soud Fajáda na čtyři roky vězení a 800 ran bičem za fotografie žen v jeho mobilu. Soud shledal básníkovu projevenou lítost za odpadlictví dostačující. Odvolací soud však doporučil, aby byl Fajád odsouzen za odpadlictví a případ předal Nejvyššímu soudu, který jej odsoudil k smrti za odpadlictví.

Vězeň svědomí

Ashraf-Fayadh_0Amnesty International považuje Ašrafa Fajáda za vězně svědomí a vydala na jeho podporu urgentní výzvu. „Odpadlictví od víry by vůbec nemělo být považováno za zločin, protože se ve smyslu mezinárodního práva nejedná o rozpoznatelný trestný čin a popírá právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání, jak je stanoveno ve Všeobecné deklaraci lidských práv,“ uvádí se v urgentní výzvě Amnesty.

Trest smrti je krutý, nelidský a ponižující trest,“ uvádí dále Amnesty, která je proti trestu smrti za jakýchkoli okolností – „bez ohledu, kým je obviněný, co spáchal za zločin, jeho vina či nevina anebo způsob popravy.

Na podporu Ašrafa Fajáda poslal dne 27. listopadu mezinárodní PEN klub dopis saudskoarabské vládě, v němž proti jeho odsouzení protestuje a požaduje svobodu projevu v této zemi. Básníka podpořila také řada dalších osobností kulturního života po celém světě.

Básník jako oběť saudských mocenských bojů

Chris Dercon, ředitel londýnské galerie Tate Modern a básníkův přítel, se domnívá, že Fajád je „obětí mocenských bojů mezi reformisty, pragmatiky a ultrakonzervativci v Saudské Arábii.“ Básníka popisuje jako „někoho, kdo je přímočarý a odvážný.

Sultán Sooud Al Qassemi, přední komentátor arabských záležitostí a zakladatel Barjeel Art Foundation ve Spojených arabských emirátech, uvádí: „Saudská Arábie v nedávné době hojně investovala do kulturní scény. Tento nepřípustný trest smrti pro umělce a člena kulturní komunity je krokem neslučitelným vzhledem k saudským kulturním ambicím. Doufám, že saudské úřady zasáhnou na záchranu života tohoto mladého muže.

Ašraf Fajád, který obvinění odmítá, na svou obranu uvádí: „Jsem umělec a chci svobodu.

Celosvětová čtení jako tlak na vlády

V prosinci minulého roku vydal Mezinárodní literární festival v Berlíně výzvuvšem jednotlivcům, institucím, školám a médiím, kterým záleží na spravedlnosti a svobodě, aby se 14. ledna 2016 zúčastnili celosvětového čtení vybraných básní a dalších textů na podporu Ašrafa Fajáda.

Tato celosvětová čtení požadují, aby zejména britská a americká vláda zasáhly ve prospěch Ašrafa Fajáda. Tento požadavek má být prvním krokem v tlaku na Saudskou Arábii za účelem zvýšení standardů v oblasti lidských práv. Celosvětové čtení iniciované Mezinárodním literárním festivalem v Berlíně bude také požadovat, aby OSN pozastavilo účast Saudské Arábie v Radě OSN pro lidská práva, dokud se nezlepší jeho špatná pověst v dodržování občanských svobod.

Iniciativu podporuje řada autorů – mezi nimi nositelé Nobelovy ceny za literaturu Herta Müller, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk a Wole Soyinka, jakož i prezidentka Mezinárodního PEN klubu Jennifer Clement,“ uvádí se na webu literárního festivalu.

logo ilbV minulosti uspořádal Mezinárodní literární festival v Berlíně celosvětová čtení například za Edwarda Snowdena (2014), čínského básníka a aktivistu Li Bifenga (2013), čínského literárního kritika, spisovatele a lidskoprávního aktivistu Liu Xiaobo (vyskloňovat) (2012), ale také na upomínku zesnulého palestinského básníka Mahmúda Darwíše (2008) a řadu dalších.

Text byl zpracován ISM ČR na základě těchto článků:
iliteratura / guardian / amnesty urgent action / banipal

Další informace:

http://www.literaturfestival.com/
http://www.worldwide-reading.com/?set_language=en

Související:

Zajímavé odkazy:

  • Edge of Arabia (britsko-saudská umělecká organizace, jíž je Ašraf Fajád členem)
  • Felix Arabia (blog sultána Al Qassemiho s překladem Fajádovy básně)

 

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.