Urgentní výzva: Podepište petici za propuštění performera Palestinské školy nového cirkusu drženého v administrativní vazbě

Mohammad Abu Sakha, 23letý učitel a tanečník Palestinské školy nového cirkusu, je od 14. prosince 2015 držen v izraelském vězení bez udání důvodů a řádného soudního řízení. Je zadržován v tzv. administrativní vazbě na dobu 6 měsíců, vazba se může kdykoli prodloužit. Věnujte prosím chvíli svého času a podnikněte níže uvedené kroky za jeho propuštění.

abu_sakha_3Aktualizace 27/01 — Mise EU v Jeruzalémě a Ramalláhu vydaly dne 27. 1. prohlášení k vězněnému AbuSakhovi a dalším palestinským zajatcům drženým v administrativní vazbě. Mise vyjadřují znepokojení nad rozšířeným užíváním administrativní vazby bez vznesení formálních obvinění ze strany Izraele. “EU vyzývá k plnému dodržování mezinárodních závazků v oblasti lidských práv vůči všem vězňům. Zadržení mají právo být informováni o obviněních vedoucích k zadržení, musí jim být umožněn přístup k právní pomoci a zajištěn spravedlivý soud,” uvádí se v prohlášení.

Aktualizace 25/01 — Palestinský peformer Mohammad AbuSakha bude držen ve vězení minimálně po dobu šesti měsíců. Rozhodly o tom izraelské úřady podepsáním příkazu administrativní vazby. AbuSakha je držen bez obvinění a bez řádného soudního řízení. Podepište prosím online petici Amnesty International za jeho propuštění (celá zpráva Amnesty zde), podepište petici na Avaaz, sdílejte informace organizace Addameer na podporu palestinských zajatců a informace na webu Samidoun. Přečtěte si rozhovor s vedoucím Palestinské školy nového cirkusu. Děkujeme za podporu!

Aktualizace 12/01 — Palestinská škola nového cirkusu na svém facebooku informuje, že AbuSakha měl 7. ledna soud, při kterém však nebyl podepsán příkaz administrativní vazby. Ten má být podle právníka podepsán 15. ledna, do té doby je tudíž stále možné ovlivnit výsledek aktivní kampaní za propuštění palestinského performera. Palestinská škola nového cirkusu vyzývá všechny, aby zaměřili své úsilí na izraelské orgány a zaslali dopisy izraelské armádě a premiérovi a prezidentovi Izraele:

Urgentní akce, stále aktuální:

1 – Vyzvěte izraelskou armádu, aby propustila Mohammada AbuSakhu (viz dole)
2 – Žádejte MZV, aby se zasadilo o propuštění Mohammada AbuSakhy (vzor dopisu dole)
3 – Již uzavřeno, další info zde. Podepište online petici Amnesty International
4 – Podepište online petici na AVAAZ.org a šiřte ji dále a použijte #‎FREEABUSAKHA‬
5 – Sdílejte video za Mohammadovo propuštění: https://vimeo.com/149882225
6 – Sdílejte informace od organizací Addameer a Samidoun

Děkujeme všem, kdo již rozeslali dopisy a podepsali petici a vyzvali k podpisu své přátele.

Mohammed AbuSakha (23) byl zatčen izraelskými vojáky dne 14. prosince, když jel pracovně z Dženínu do Ramalláhu. Je zadržován bez udání jakéhokoli důvodu a nebyla proti němu vznesena žádná obvinění. V úterý 22. prosince na něj byla uvalena tzv. administrativní vazba, což znamená, že může být vězněn šest měsíců a výše bez udání důvodu a bez soudního řízení. Příkaz administrativní vazby měl být podepsán v následujících 72 hodinách (tj. 25/12). To, že se tomu dosud tak nestalo a aktuálně má být příkaz podepsán 15/1, může nasvědčovat o tom, že mezinárodní kampaně za propuštění palestinských zajatců mohou mít jistý vliv.

Palestinská škola nového cirkusu (Palestinian Circus School), pro kterou Mohammed AbuSakha pracuje jako učitel a performer, vyzývá všechny občany svědomí, aby se zasadili o propuštění Mohammeda na svobodu. Vyzývají k informování médií, ministerstev zahraničí, politiků, sdílení informací či uspořádání protestu před izraelskou ambasádou.

„Palestinci zadržení v podmínkách izraelského vojenského práva jsou obvykle vystaveni fyzickému a psychologickému násilí, transferům a tvrdým výslechům, někdy s cílem získat falešné přiznání,“ uvádí se ve výzvě cirkusové školy.

Administrativní vazba je praktikou, kdy je osoba zadržena bez vznesení obvinění anebo zahájení soudního řízení. Izrael administrativní vazbu dlouhodobě využívá k věznění Palestinců na základě tajných „důkazů“, a to s cílem umlčet jakoukoli formu jejich odporu proti pokračující kolonizaci a okupaci palestinských území. Administrativní vazba je povolena mezinárodním právem, nicméně za velmi přísných podmínek. Měla by být používána pouze v krajní situaci a posuzována jednotlivě případ od případu. Pouze naléhavé bezpečnostní důvody ospravedlňují využít možnosti administrativní vazby, která však v žádném případě nemá sloužit jako náhrada za trestní stíhání v případě důkazní nouze. Je očividné, že tomu tak není v případě Izraele, který administrativní vazbu systematicky nadužívá, až to hraničí s výsměchem mezinárodnímu právu.

Podepište petici: https://secure.avaaz.org/en/petition/Israeli_Defense_Forces_Free_circus_trainer_and_artist_Mohammed_Faisal_Abu_Sakha/?sugXifb

Související odkazy:

Výzva Palestinské školy nového cirkusu, on-line petice a video:

[vimeo 149882225 w=500 h=281]

#FREEABUSAKHA from Hannah Prytherch on Vimeo.

Izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem o administrativní vazbě: http://www.btselem.org/topic/administrative_detention

Řekli k výzvě na propuštění Mohammada AbuSakhy:

Mohammad je součástí Palestinské školy nového cirkusu od roku 2007, kde začal jako student. V roce 2011 se stal učitelem na plný úvazek a performerem. Mohammad svou práci dělá s nadšením a se zápalem se také zapojuje do sociálních programů cirkusové školy. Má magickou schopnost vytvořit úsměv na tvářích všech lidí. Mohammad věnuje cirkusu celý svůj život,“ uvádí Šádí Zmorrod, ředitel Palestinské školy nového cirkusu.

Náš kolega, kamarád, bratr, klaun je ve vězení a může být zadržován po dobu 3 nebo 6 měsíců nebo ještě delší. Prosíme vás, abyste věnovali pět vteřin svého času a podepsali petici. Čeká jej mučení, zákaz návštěv rodinných příslušníků a podobně. Situace je naléhavá. Prosím, podepište a šiřte petici. Skutečně to může pomoct vyvinout tlak a změnit dobu příkazu k zadžení. Děkuji vám,“ říká Jessi Anita, programová ředitelka školy.

Mohammad je kamarád, kolega a profesionální cirkusák. Zadržení jednoho z nejlepších palestinských klaunů jen pár dnů před Vánoci mluví samo za sebe o záměrech vojenské okupační síly. Svobodu pro Mohammada!“ … „Žádám všeechny z mých izraelských a židovských přátel, aby vzali telefon a nechali zaznít svůj hlas – ideálně v hebrejštině. Toto svévolné zadržení, jako mnoho dalších, je konáno vaším jménem.“ — Sam Bahour, známý palestinský podnikatel a politický komentátor

Urgentní výzva:

Podepište online petici na AVAAZ.org a sdílejte ji na sociálních médiích, použijte hashtag ‪#‎FREEABUSAKHA‬

https://secure.avaaz.org/en/petition/Israeli_Defense_Forces_Free_circus_trainer_and_artist_Mohammed_Faisal_Abu_Sakha/?sugXifb

Vyzvěte izraelskou armádu, aby propustila Mohammada AbuSakhu, žádejte i premiéra a prezidenta Izraele:

Israeli Defense Forces
cogatspokesman@gmail.com

Prime Minister of Israel, Mr. Benjamin Netanyahu
bnetanyahu@knesset.gov.il

President of Israel, Mr. Reuven Rivlin
public@president. gov.il

Subject: FREE ABU SAKHA

I call for the immediate release of Palestinian circus trainer and artist Mohammed Faisal AbuSakha, detained by the Israeli military on Monday 14 of December at the Zaatara
Checkpoint while crossing by taxi from his home in Jenin to his work in Ramallah to assist a music concert. Mohammed was asked to step out of the car and was then taken to a military detention center.

On Monday December 22, he was sentenced by a military court to administrative detention, without any charges presented to him. Administrative detention is a procedure that allows the Israeli military to hold prisoners indefinitely on secret information without charging them or allowing them to stand trial. His detention order is currently under review by the Ofer Military Court in the West Bank and if confirmed, Mohammed will be subjected to six months detention, without charge or trial, renewable indefinitely.

The Israeli practice of administrative detention has been condemned on numerous occasions by the UN Human Rights Office and the Human Rights Committee that oversees implementation of the International Covenant on Civil and Political Rights, which Israel has ratified.

Thousands of people and organizations around the world stand with Mohammed AbuSakha, a clown, an artist, a wonderful soul with a passion is to make people laugh and
to teach children circus to offer them a bright future.

Thank you
Your name and your country

Žádejte MZV, aby se zasadilo o propuštění Mohammada AbuSakhy

Vzor dopisu:

PhDr. Lubomír Zaorálek
Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Ministr@mzv.cz

Mgr. Radek Rubeš
Styčný úřad MZV v Ramalláhu
ramallah@embassy.mzv.cz

Zasaďte se prosím o propuštění Mohammada AbuSakhy z administrativní vazby

Vážený pane ministře, vážený vedoucí styčného úřadu v Ramalláhu,

jsem znepokojen/a zadržením 23letého performera Palestinské školy nového cirkusu Mohammada AbuSakhy. Tímto Vás žádám, abyste využili nadstandardních vztahů, které má Česká republika se Státem Izrael, obrátili se na příslušné izraelské úřady a zasadili se o jeho propuštění, anebo o zahájení řádného soudního řízení.

Mohammad byl zatčen izraelskými vojáky 14. prosince, když jel pracovně z Dženínu do Ramalláhu. Je zadržován bez udání jakéhokoli důvodu a nebyla proti němu vznesena žádná obvinění. V úterý 22. prosince na něj byla uvalena tzv. administrativní vazba, což znamená, že může být vězněn šest měsíců a výše bez udání důvodu a bez soudního řízení.

Palestinci zadržení v podmínkách izraelského vojenského práva jsou obvykle vystaveni fyzickému a psychologickému násilí, transferům a tvrdým výslechům, někdy s cílem získat falešné přiznání,“ uvádí se ve výzvě Palestinské školy nového cirkusu, pro kterou Mohammad pracuje řadu let jako učitel a performer.

Mohammad je kamarád, kolega a profesionální cirkusák. Zadržení jednoho z nejlepších palestinských klaunů jen pár dnů před Vánoci mluví samo za sebe o záměrech vojenské okupační síly,“ sdělil Sam Bahour, známý palestinský podnikatel a politický komentátor.

Administrativní vazba je praktikou, kdy je osoba zadržena bez vznesení obvinění anebo zahájení soudního řízení. Izrael administrativní vazbu dlouhodobě využívá k věznění Palestinců na základě tajných „důkazů“, a to s cílem umlčet jakoukoli formu jejich odporu proti pokračující kolonizaci a okupaci palestinských území. Administrativní vazba je povolena mezinárodním právem, nicméně za velmi přísných podmínek. Měla by být používána pouze v krajní situaci a posuzována jednotlivě případ od případu. Pouze naléhavé bezpečnostní důvody ospravedlňují využít možnosti administrativní vazby, která však v žádném případě nemá sloužit jako náhrada za trestní stíhání v případě důkazní nouze. Je očividné, že tomu tak není v případě Izraele, který administrativní vazbu systematicky nadužívá, až to hraničí s výsměchem mezinárodnímu právu.

Děkuji, že v tomto ohledu podniknete potřebné kroky a budete mě o nich informovat.

S pozdravem
Jméno a příjmení

BUDEME RÁDI, KDYŽ UVEDETE V KOPII (ČI SKRYTÉ KOPII) EMAIL ISM: czech.ism@gmail.com.

Další videa

Dětský student Mohammada AbuSakhy vzkazuje svému učiteli: “Moc tě miluji a moc mi chybíš. Byl jsem smutný, když mi řekli, že tě zatkli. Pane bože, vrať nám prosím AbuSakhu.

Video “Where is AbuSakha” natočené při tréninku Palestinské školy nového cirkusu s belgickým cirkusem Circus Zonder Handen. Palestinští cirkusáci vyčkávají svého člena: https://www.facebook.com/154738964594496/videos/913433592058359/?theater

Video s hlasem Mohammada AbuSakhy, ve kterém hovoří, proč začal s cirkusem: https://vimeo.com/150849380

Fotogalerie

abu sakha 6

abu sakha 7abu sakha 8

circus1circus2circus3circus4circus7circus6Další fotografie na facebooku Palestinské školy nového cirkusu a na facebooku kampaně za propuštění AbuSakhy.

Související odkazy

This entry was posted in Akce, Petice and tagged , , . Bookmark the permalink.