Ne naším jménem! Protestujeme proti návštěvě izraelského prezidenta Rivlina

21. října 2015 | ISM ČR, Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, Přátelé Palestiny

Prohlášení

Ne naším jménem! Protestujeme proti návštěvě izraelského prezidenta Rivlina

Prezident Reuven Rivlin je hlavou okupačního a rasistického státu, obviňovaného z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Vyzýváme vrcholné představitele ČR, aby jednali s ohledem na mezinárodní právo a odmítli účastnit se setkání, které by legitimizovalo téměř 50 let trvající vojenskou okupaci palestinských území.

Iniciativy zabývající se problémem okupované Palestiny ostře protestují proti oficiální návštěvě izraelského prezidenta Rivlina v ČR, který přijel na pozvání prezidenta Zemana.

Rivlin má dle informací v médiích jednat mimo jiné o rozvoji vojenské spolupráce, konkrétně o českém nákupu izraelských 3D radarů. Izrael jako okupační moc je expertem na vývoz zbraní testovaných přímo v terénu na palestinském obyvatelstvu na okupovaných územích. Kontroverzní obchod se má týkat 3D radarů, které české ministerstvo obrany plánuje zakoupit formou vládního kontraktu, tedy bez původně zamýšleného výběrového řízení, od izraelské firmy Elta Systems za několik miliard korun. Dle zbrojního analytika je chystaná zakázka s izraelskou firmou předražena a výsledkem důsledného lobbingu.

Iniciativy protestují proti vojenské spolupráci s Izraelem – nákupem izraelské vojenské techniky bude podpořena izraelská okupační síla a další vojenský útisk Palestinců. Česká republika se tak chystá obchodovat se zbraněmi se zemí, na kterou Amnesty International a řada dalších lidskoprávních organizací žádá uvalení zbrojního embarga z důvodů páchání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Iniciativy se také ostře vyhrazují proti setkání Bohuslava Sobotky, Jana Hamáčka a Milana Štěcha s prezidentem Rivlinem. V kontrastu s ostatními evropskými vládami, které vydávají prohlášení proti okupaci a proti ekonomické podpoře Izraele, čeští vrcholní představitelé naopak dlouhodobě posilují vztahy se státem, který exemplárně porušuje mezinárodní právo a lidská práva: staví nelegální osady a vyvíjí státní násilí na okupovaném lidu, který by měl naopak dle mezinárodního práva chránit. Naši vrcholní političtí představitelé se tímto zbytným jednáním dostávají v rámci Evropy soustavně do izolace.

Iniciativy žádají ČTK stejně jako ostatní média, aby upustily od v poslední době přejatého eufemistického označení „židovské enklávy“ pro nelegální izraelské osady na okupovaném palestinském území, jak je to v souladu s mezinárodním právem a jak byly doposud zvyklé uvádět. Iniciativy upozorňují, že rostoucí počet Židů celého světa stavících se aktivně a otevřeně proti rasistické a okupační politice Izraele dle svého vědomí a svědomí zpochybňuje sebedefinici Izraele jako státu čistě židovského a usvědčuje obviňování jeho kritiků z antisemitismu za účelové a lživé.

Iniciativy vítají rozhodnutí drtivé většiny poslanců EP označovat pro evropský trh výrobky pocházející z nelegálních izraelských osad na okupovaném palestinském území, což má podpořit závazky evropského práva, které neuznává nelegální osady jako součást Izraele. Iniciativy dále zdůrazňují, že v zájmu ukončení vojenské okupace je třeba tyto výrobky po vzoru apartheidní Jižní Afriky plně pro evropský trh bojkotovat.

Iniciativy se tak hlásí k výzvě kampaně BDS na bojkot, stažení investic a zavedení sankcí vůči Izraeli a to do doby, než tento začne dodržovat své závazky plynoucí z mezinárodního práva.

Iniciativy zdůrazňují, že prohlubováním okupace, jejímž důsledkem je soustavné násilí a nestabilita, nelze v oblasti zajistit dlouhodobě bezpečnost. A tak jako okupace nemůže přinést mír, nepřinese jej ani vědomé zaměňování viníka za oběť.

Iniciativy cítí potřebu opětovně prohlásit za hlavního hybatele tzv. blízkovýchodního konfliktu dlouholetou nelegální izraelskou vojenskou okupaci palestinského území a apelovat na naše představitele, aby místo rozvíjení spolupráce s představiteli okupační moci zavedli vůči Izraeli sankce minimálně v podobě zbrojního embarga.

Zdeněk Jehlička, Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě
Jana Ridvanová, Přátelé Palestiny
Petra Šťastná, ISM ČR

Kontakt pro média: nenasimjmenem@gmail.com

Související odkazy:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaciekonomika/_zprava/ministerstvo-obrany-chce-koupit-mobilni-3d-radary-z-izraele-vladnim-kontraktem–1495092

http://domaci.ihned.cz/c1-64079570-obrana-ustupuje-od-tendru-pise-denik-nakoupi-3d-radary-z-izraele-vladnim-kontraktem

http://www.retia.cz/cs/novinky/cesko-slovensky-3d-radar-patri-ke-spicce-do-250-km-rozpozna-i-ptaky

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/266164-cesko-slovensky-3d-radar-patri-ke-spicce-do-250-km-rozpozna-i-ptaky/

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.