V kině Aero bude zdarma promítnut šestihodinový seriál o konci britského mandátu v Palestině

V sobotu 16. května od 15:00 budou mít filmoví fanoušci a zájemci o historii Blízkého východu jedinečnou příležitost zhlédnout zdarma šestihodinový britský seriál Slib, který byl s velkým úspěchem promítán v britské televizi.

The Promise1V pražském kině Aero se koná v sobotu 16. května od 15:00 premiéra divácky úspěšného britského seriálu Slib (The Promise, 2011) režiséra Petera Kosminského. Čtyřdílný snímek, který je uveden k výročí založení Státu Izrael a Nakby a trvá celkem šest hodin, bude promítnut v jednom dni formou filmového maratonu se vstupem zdarma.

Poutavý politický thriller, který hledá kořeny blízkovýchodního konfliktu v událostech, které se odehrály pod britskou správou před více než šedesáti lety.” – Kino Aero

Výzva napsat příběh o konci Mandátu pro Palestinu, kterou Británie spravovala od první světové války, přišla poštou v roce 1999. Kosminsky tehdy dostal dopis od dojatého veterána, který sledoval jeho drama Warriors. Děkoval mu za to, jakým způsobem zpodobnil dilemata a napětí vojenské ‚mírové‘ mise. ‚Měl byste natočit film o britských vojácích v Palestině,‘ stálo na konci dopisu, ‚na nás nikdo nevzpomíná.‘“ – A2larm

Seriál byl poprvé promítnut v roce 2011 na britské televizní stanici Channel 4. Ve čtyřdílném výpravném dramatu se prolínají zážitky osmnáctileté Londýňanky Erin v dnešním Izraeli a okupované Palestině s příběhem jejího dědečka, který sloužil jako voják britské armády v Palestině po skončení 2. světové války.

The Promise2Erina nejlepší kamarádka Eliza, dcera bohatých izraelsko-židovských rodičů, se vrací do Izraele, kde nastupuje povinnou vojenskou službu. Pozve Erin, aby jela s ní a strávila léto se její rodinou. Cestou začne Erin číst deník svého dědečka. Jeho líčení tehdejších událostí spolu se zjištěním, že v době, kdy deník psal, nebyl o moc starší než ona, ji hluboce dojme. Vydá se po jeho stopách a na vlastní kůži poznává realitu života židovské i palestinské komunity v současném Izraeli.

Peter Kosminsky ve Slibu předkládá poutavé drama splétající velká a malá vyprávění, osobní a historické tragédie do napínavého příběhu, od něhož je těžké se odtrhnout. Červenou nití všech čtyř dílů je postupné odhalování tajemství deníku seržanta Matthewse, které Erin nakonec dovede k tomu, aby po více než šedesáti letech naplnila slib, jejž seržant Matthews nemohl dodržet a jenž ho celý život tížil,“ uvádí komentářový deník A2larm.

Filmový maraton začíná v kině Aero v sobotu 16. května v 15:00. V přestávce v 18:00 bude nabídnuto palestinské občerstvení. Plánovaný konec maratonu je ve 21:30.

Více informací:
http://www.kinoaero.cz/cz/film/7381/Film-marathon-The-Promise/
http://a2larm.cz/2015/05/bolestne-vzpominani-petera-kosminskeho/

Pozvánky online:
https://ism-czech.org/2015/05/05/pozvanka-na-filmovy-maraton-slib-the-promise-sobota-16-kvetna-od-1500-kino-aero-praha/
https://www.facebook.com/events/359098207612269/

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty and tagged , , , , . Bookmark the permalink.