Pozastavte Asociační dohodu mezi EU a Izraelem, žádá 63 europoslanců

27. ledna 2015 | ECCP

Skupina 63 europoslanců vyzvala Federicu Mogheriniovou, vysokou představitelku EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, k pozastavení Asociační dohody mezi EU a Izraelem.

Výzva ve formě otevřeného dopisu, kterou podepsali europoslanci napříč politickým spektrem, představuje zatím nejvýraznější snahu o zavedení tvrdých opatření proti Izraeli od masakru více než 2300 Palestinců vloni v létě v pásmu Gazy.

Amnesty International a palestinské organizace prohlásily, že Izrael během nedávného útoku proti Palestincům v Gaze cíleně zaměřoval civilisty a dopustil se tak dalších válečných zločinů. Jedná se o závažná porušení mezinárodního práva a mezinárodního humanitárního práva, která nelze tolerovat,“ uvedli europoslanci z pěti největších stran v Evropském parlamentu.

Pokud Izrael nezačne okamžitě jednat v souladu s mezinárodním právem, vyzýváme Komisi, aby zvážila pozastavení Asociační dohody,“ požadují europoslanci.

Dopis navazuje na výzvu z minulého listopadu, kdy více než 300 lidskoprávních skupin, odborů a politických stran z celé Evropy napsalo Mogheriniové dopis s podobným požadavkem.

Asociační dohoda mezi EU a Izraelem platí od roku 2000 a kromě toho, že zprostředkovává v podstatě neomezený obchod mezi Izraelem a státy Evropské unie, umožňuje také Izraeli účastnit se v řadě evropských projektů.

Europoslanci v dopise dále dodávají: „S přihlédnutím k rychlosti, s jakou byly Evropskou unií uvaleny sankce vůči Rusku, reagující na krizi na Ukrajině během posledním měsíců, a na sankce, které EU udržuje u více než 30 dalších zemí, se podobné chybějící jednání vůči Izraeli zdá nekonzistentní.

Od loňského izraelského útoku na Gazu vydala EU zatím nejkritičtější prohlášení vůči Izraeli. Stále ale z její strany chybí zásadnější opatření, která by přiměla Izrael k odpovědnosti, i když je zřejmé, že s Izraelem v nejbližší době v žádném případě povýšení vztahů neplánuje.

V červnu 2013 EU vydala zákaz využívání evropských fondů v ilegálních izraelských osadách a v roce 2014 koordinovala členské státy k vydání prohlášení varující firmy a menší obchodníky před právními a politickými riziky spojenými s podnikáním v těchto ilegálních osadách.

Aktivisté vítají tyto kroky, ale prohlašují, že je třeba skrze přísnější opatření navýšit tlak vyvíjený na Izrael, aby začal jednat v souladu s mezinárodním právem. Navrhují přerušení obchodních vztahů s ilegálními izraelskými osadami nebo například zákaz vývozu zbraní do Izraele.

V září loňského roku zaslaly organizace palestinské občanské společnosti bývalé šéfce evropské diplomacie Catherine Ashtonové dopis požadující pozastavení Asociační dohody mezi EU a Izraelem. Prohlásily, že „izraelské válečné zločiny a sabotáž veškerého úsilí k dosažení spravedlivého míru založeného na rezolucích OSN musí mít pro Izrael důsledky zásadní, a ne jen kosmetické.“

Celý dopis v angličtině je ke stažení zde.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.