Pozvánka na promítání: Trasa 181: Útržky z cesty Palestinou-Izraelem, úterý 9. prosince od 19:00, klub Cross, Praha

route 181Zveme vás na promítání zcela výjimečného dokumentárního filmu Route 181 / Trasa 181 významného izraelského a palestinského režiséra, který uvádíme k 67. výročí od přijetí rezoluce č. 181 Valným shromážděním OSN o rozdělení Palestiny na dva státy. Snímek poskytuje zcela unikátní pohled na možné spolužití Palestinců a Izraelců ve společně sdílené zemi. Z třídilného dokumentu je vybrána první část “Jih”, která mimo jiné nabídne neobyčejný pohled na Gazu před rokem 2005, kdy v pásmu existovaly nelegální izraelské osady a území nebylo dosud neprodyšně uzavřeno od okolního světa.

Akce se koná v úterý 9. prosince od 19:00 v přednáškovém sále kavárny klubu Cross (Plynární 23, Praha 7), a to v rámci pravidelných Úterních fór klubu Cross (UFOSS). Vstup zdarma, film s anglickými a českými titulky. Po projekci následuje debata. Pozvánka na facebooku, nyxu. Děkujeme za šíření dále.

Route 181: Fragments of a Journey in Palestine-Israel (Trasa 181: Útržky z cesty Palestinou-Izraelem), r. Michel Khleifi, Eyal Sivan; Belgie / Francie / Německo; 2003; hebrejsky a arabsky, anglické a české titulky; první část „Jih“ – 85 min.

Dokumentární film významného izraelského režiséra Eyala Sivana (The Specialist, Portrait of a Modern Criminal; Common State, Potential Conversation; Jaffa, the Orange’s Clockwork) a známého palestinského režiséra Michela Khleifiho z roku 2003.

Snímek sleduje hranice načrtnuté rezolucí číslo 181 VS OSN, která byla přijata dne 29. listopadu 1947 s cílem rozdělit Palestinu na dva státy – židovský a arabský. 56 procent území bylo přiřknuto židovské menšině a 43 procent bylo dáno arabské většině s tím, že malá centrální oblast měla být pod mezinárodním dohledem. Dokument se skládá ze tří dílů – Jih, Střed, Sever, které všechny sledují hranici navrženou rezolucí č. 181.

Promítnut bude díl první — Jih, který nás zavede z přístavního města Ashdod do pásma Gazy.

Picture1
VÍCE O FILMU:

V létě roku 2002 cestovali dlouhé dva měsíce izraelský režisér Eyal Sivan a palestinský režisér Michel Khleifi po své zemi z jihu na sever, sledovali na mapě trajektorii, kterou nazvali Route 181 (Trasa 181). Virtuální linka sleduje hranice načrtnuté rezolucí VS OSN číslo 181, která byla přijata 29. listopadu 1947 s cílem rozdělit Palestinu na dva státy.

Režiséři podnikají cestu podél této linie a setkávají se s Izraelci a Palestinci, muži a ženami, mladými a starými, civilisty a vojáky, které natáčí v jejich každodenních situacích. Každá postava ve filmu má svůj vlastní způsob vnímání hranic, které je oddělují od sousedů: beton, ostnatý drát, cynismus, humor, lhostejnost, podezírání, agrese… Hranice byly vystaveny na kopcích a pláních, v horách a údolích, především ale v myslích a duších těchto dvou národů a v kolektivním nevědomí obou společností.

REŽISÉŘI O PROJEKTU:

sivan khleifiOba tvůrci jsou přesvědčeni, že situace na Blízkém východě je ideologickým / patologickým konstruktem vytvořeným lidmi, který tudíž může být lidmi také zrušen.

Demarkační linie plánu na rozdělení Palestiny, vypracovaná a odhlasovaná OSN v roce 1947 byla výchozím bodem filmu. Představovala pro nás dokumentární výzvu a byla i příslibem bohatého lidského dobrodružství.

Přáli jsme si vytvořit film, který by odporoval myšlence, že Izraelci a Palestinci umí společně pouze jedinou věc, a to je donekonečna spolu válčit, až upadnou do úplného zapomnění.

VÍCE INFORMACÍ:

INFO IN ENGLISH:

Screening of the documentary movie ROUTE 181, Fragments of a Journey in Palestine-Israel (2003) followed by a debate. Film with English and Czech subtitles.

More info: http://eyalsivan.info/index.php?p=fichefilm&id=5#&panel1-11

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.