Doporučujeme: Dokumenární film Šebabové z Jarmúku, pondělí 25. srpna od 20:45, kino Světozor, Praha

V pondělí 25. srpna od 20:45 se v pražském kině Světozor koná projekce ojedinělého dokumentu z palestinského uprchlického tábora Jarmúk v Sýrii, Šebabové z Jarmúku (The Shebabs of Yarmouk, 2013). Filmová prvotina francouzského režiséra Axela Salvatori-Sinze vznikala tři roky a byla dokončena v roce 2011. V ČR jej uvádí Doc Alliance Films (DAFilms.cz). Pozvánka na facebooku.

svetozor

“Tzv. „Šebabové z Jarmúku“ jsou 3. generací palestinských uprchlíků, kteří obývají syrský tábor Jarmuk.

Jako outsideři se narodili do místa, které není starší nežli jejich rodičové a které nenabízí žádné vyhlídky na budoucnost. Jako teenageři založili spolek „Les Chebabs“, společenství uvnitř uprchlické komunity, které jim umožňovalo nahlas vyslovit ta nejhlubší přání o svobodě a vlastní budoucnosti. Tři roky, které strávili před kamerou režiséra, jim dovolily vyslovit tato přání i před diváky po celém světě.” (Zdroj: Dokumentární pondělí)

Více o filmu

Šebabové z Jarmúku (Les Chebabs de Yarmouk, Francie, 78 min, 2013)

„Náš domov nikdy neuvidíme, ale sníme o něm.“

Mají své životy, své sny a přání. Nemají ale místo, kde by je plně prožívali.

Šebabové z Jarmúku jsou celovečerním debutem mladého, talentovaného režiséra Axela Salvatori-Sinze (1982), jenž svému autorovi vynesl hned několik cen. Kromě nominace do hlavní mezinárodní soutěže největší kanadské dokumentární přehlídky HotDocs si snímek v roce 2013 vysloužil také cenu za nejlepší investigativní snímek festivalu Doclisboa. Švýcarská dokumentární porota mu pak v rámci přehlídky Visions du Réel udělila hlavní ocenění pro začínající filmové tvůrce, zároveň jej ale také nominovala do prestižní evropské soutěže Doc Alliance Selection, čím snímku umožnila putovat po 7 hlavních evropských dokumentárních festivalech rozesetých od Dánska až po Portugalsko.

Šebabové z Jarmúku jsou tichou oslavou poezie přátelství uprostřed ruin s nekonečnými horizonty, za nimiž na pětici hlavních hrdinů nic nečeká. (Zdroj: DAFilms)

Upoutávka

Recenze

Další informace

dafilms

This entry was posted in Filmy a dokumenty, Píše se jinde and tagged . Bookmark the permalink.