Pozvánka: Pochod za solidaritu s Gazou / March in Solidarity with Gaza, 13. srpna od 18:00, Brno

nadaVe středu 13. srpna od 18:00 se v Brně koná pochod za solidaritu s Gazou, který začne na Moravském náměstí (před kinem Scala) a povede pěší zónou Brna. Na náměstí Svobody se uskuteční malý happening na uctění obětí útoků a zazní několik projevů k situaci v Palestině. Akci organizuje místní skupina lidskoprávních aktivistů, včetně Food Not Bombs a za podpory ISM ČR. Událost na facebooku, děkujeme za šíření dále.

Izraelská operace “Ochranné ostří” si od svého začátku 8. července vyžádala na palestinské straně téměř 2000 obětí, přičemž dle údajů OSN tvoří 86 procent civilní obyvatelstvo. Více než 420 obětí představují děti a v desítkách případů šlo o zabití celých rodin. V Gaze jsou cíly izraelského bombardování nemocnice, univerzity, školy i budovy OSN, kde civilisté hledají úkryt. Na straně Izraele je 65 obětí, z nichž 3 jsou civilisté.

Akcí chceme vyjádřit nesouhlas s izraelskou politikou, která dlouhodobě potlačuje práva palestinského národa. Současnou situaci v Gaze považujeme za vyhrocení několika desítek let trvající okupační strategie Izraele, která nebere ohled na lidska práva ani mezinárodní úmluvy,“ říká organizátorka a členka skupiny Food not Bombs Brno, Klára Medňanská.

Gaza v důsledku blokády dlouhodobě trpí nedostatkem veškerých základních potřeb, jako je pitná voda, léky, potraviny nebo proud. Situace je nyní kritická vzhledem k probíhající pozemní, námořní i letecké vojenské operaci s nestabilním příměřím. Upozorňujeme na to, že i přes oficiální stanovisko izraelské vlády je Gaza jak podle mezinárodního práva, tak fakticky stále okupovaným územím. Myslíme si, že takové chování není únosné a cítíme potřebu alespoň symbolicky jej odsoudit. Proto pořádáme zítřejší pochod,“ dodává lidskoprávní aktivistka Marie Kotajsová.

Více informací na facebooku.

Související:

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.