Doporučujeme: Promítání filmu “Palestine is Still the Issue”, čtvrtek 7. srpna od 19:00, Infocentrum Salé, Praha

palestine is still the issueDne 7. srpna od 19:00 se v Infocentru Salé (Orebitská 7, Praha 3 – Žižkov) koná promítání dnes již “klasického” dokumentárního filmu Palestina je stále problém (Palestine is Still the Issue, 2003), který komentářem doprovází známý australsko-britský novinář John Pilger.

Vstup zdarma, film s českými a anglickými titulky. Organizuje Infocentrum Salé, na jejichž stránkách naleznete také více informací.

“V dokumentárním filmu Palestina je stále problém z roku 2003 se můžeme očima britského novináře a dokumentaristy Johna Pilgera podívat na tuto tematiku zase z trochu jiného úhlu, který je mnohdy zcela opačný k oficiálním zprávám z médií.

Pilger se dotýká všech palčivých problémů izraelsko-palestinského sporu: ilegální okupace pásma Gazy (za natáčení ještě oficiálně okupovaného) a Západního břehu Jordánu, neexistence palestinského státu, ilegálních izraelských osad, terorismu, palestinských sebevražedných útoků, teroristické minulosti některých izraelských předáků, vojenského a finančního zaštítění Izraele Spojenými státy atd.

Dokument je především unikatní v zachycení výpovědí rodilých Izraelců a lidí, kteří si uvědomují vzájemnost utrpení, které způsobuje trvalá okupace Palestiny a vojenská přítomnost Izraele. Film tak otevírá k zamyšlení další oblasti lidského cítění a vnímání v krizových situacích. Jak může otec zabité dcery odpustit? Co je to zoufalství, které se mění v násilí? Kdy dochází k soucitu? Lze zastávit kruh nenávisti?

Snímek sice popisuje již události před několika lety. Situace se však mezi “sousedními” zeměmi nezlepšila a proto nám nadále přináší svědectví o zoufálém stavu ve Svaté zemi. Během lednové (2009) akce proti organizaci Hamás bylo zabito 1300 Palestinců z toho 410 dětí.” — CSFD.CZ

This entry was posted in Filmy a dokumenty, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.