Daniel Veselý: Izrael v reakci na vraždu tří Izraelců sahá k metodám státního terorismu, aniž by postupoval podle práva

2. července 2014 | Britské listy

active stillsŽivoty civilistů vždy představují tabu, jak izraelské, tak palestinské. Zavraždění tří mladých izraelských studentů je nutné jednoznačně odsoudit a viníky nalézt a postavit před řádný soud. Není ale přípustné, aby přitom stát Izrael uplatňoval teroristické metody či kolektivně trestal nevinné lidi.

Izraelská armáda v rámci operace Bratrův strážce téměř tři týdny pátrala po zmizelých studentech náboženské školy – ješivy, nacházející se na ilegálně okupované půdě. Ještě předtím, než byly objeveny hroby nešťastných mladíků, uplatňovala izraelská vláda podle izraelské lidskoprávní organizace B’Tselem kolektivní trest na téměř 700 000 Palestinců žijících převážně ve městě Hebron a okolí na Západním břehu zákazem cestování, intenzivním šacováním na checkpointech, částečným poničením 750 budov a majetku při hromadných raziích, během nichž byly izraelskými okupačními silami (IOF) zatčeny stovky osob a usmrceno šest lidí. Došlo také k demolicím domů podezřelých osob a na intenzivní třídenní bombardování Gazy (jen v průběhu jedné noci v Pásmu provedlo izraelské letectvo 34 náletů). Podle izraelských politiků jde o odpověď na raketové útoky z Pásma proti Izraeli. Organizace B’Tselem opakovaně vyzvala izraelskou vládu, aby při pátrání po unesených studentech postupovala podle práva a neuchylovala se k použití excesivní síly. To vše se stalo předtím, než bylo potvrzeno, že došlo k trojnásobné vraždě, jejíž viník dosud není znám.

Nicméně izraelská vláda z usmrcení tří Izraelců téměř od začátku viní hnutí Hamás, aniž by v rukou měla nějaké důkazy. Tyto důkazy měly být „brzy“ zveřejněny, jak už 22. června slíbil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Svůj slib nesplnil ani poté, co byla těla tří chlapců nalezena.

Objevila se ale tvrzení, že už na počátku operace Bratrův strážce izraelská vláda a zpravodajské služby věděly, že unesení studenti jsou po smrti, jak uvedla izraelsko-ruská novinářka Lia Tarachansky a také novinář a bloger Richard Silverstein, který se považuje za progresivního sionistu. Tel Aviv tuto tragickou skutečnost podle Silversteina zamlčel proto, aby maximalizoval nátlak na Fatah, a rozbil tak jednotnou vládu s Hamásem. Izraeli se tedy nezvěstní chlapci hodili více než mrtví, aby měl dostatek času k nátlaku na Fatah, píše Silverstein.

Odezvy z Izraele na tragédii jsou skutečně tvrdé, až nelidské, protože zavánějí kolektivní vinou. Premiér Benjamin Netanjahu nazval pachatele vražd „bestiemi“ a prohlásil, že za těmito vraždami stojí Hamás a že za ně zaplatí, čteme v izraelském listu Haaretz. Izraelský prezident Šimon Peres na stránkách téhož listu uvedl, že izraelská odveta bude krutá, a dodal, že „naše válka proti teroru zesílí, neochabne, aby se vražedný teror neodvážil pozvednout hlavu“. Předsedkyně levicové strany Meretz, Zahava Galon, označila vraždy mladíků „válečným zločinem“, avšak žádá, aby byl vyšetřován soudní cestou a nikoliv prostřednictvím vojenské síly. Dále zdůraznila, aby umírnění Palestinci nebyli trestáni. Pravicoví členové izraelské vlády poté, co byla objevena těla studentů, volali po zničení Hamásu, cílených usmrcování jeho členů, aby mu byla „uštědřena smrtelná rána“, stojí v listu Haaretz.

Izraelská zákonodárkyně, členka Knesetu za stranu Likud a náměstkyně ministra dopravy Cipi Chotovely napsala, že „Izrael musí Hamásu vyhlásit vyhlazovací válku a vrátit se k doktríně cíleného usmrcování jeho příslušníků“. Bývalý izraelský zákonodárce Michael Ben-Ari se nechal slyšet, že je třeba z ramadánu udělat „měsíc temnoty“. Bývalý člen vlády za stranu Likud Cachi Hanegbi uvedl, že neví, kolik členů Hamásu zůstane po dnešku naživu. Další ukázky nenávistných výroků izraelských politiků, veřejně známých osob, ale i obyčejných Izraelců na adresu Palestinců po aplikaci kolektivní viny následují. U nás se pod různými články obskurních webů, jako je iDNES, vzedmula masivní vlna tradiční české xenofobie a islamofobie.

Kdyby někdo volal po „anihilaci“ izraelské vlády, jistě by se na něj všichni sesypali. Když tak činí přední izraelská politička v souvislosti s hnutím Hamás, svět to bez hnutí brvy slupne jako malinu. I kdyby za únosem a vraždami skutečně stáli militanti z Hamásu, je třeba dodržovat presumpci neviny, dokud vina není prokázána. Zatím však neexistuje žádný důkaz a izraelská vláda používá fíkový list, aby mohla posílit okupaci, destabilizovat jednotnou vládu Hamásu a Fatahu a nakonec vyřídit Hamás.

A kdo je tedy skutečným viníkem trojnásobné vraždy? Osobně se domnívám, že pravým viníkem je nelegální okupace palestinských teritorií Izraelem, za nímž, navzdory drtivé většině zemí světa, stojí de facto jen Spojené státy, i když i odsud sílí hlasy odsuzující politiku apartheidu, které vytvořila násilí na obou stranách. Nikdo se ovšem veřejně nepostavil za 1400 palestinských dětí, jež izraelští vojáci a osadníci počínaje rokem 2000 usmrtili (tedy jedno dítě každý třetí den), jako v případě tří zabitých izraelských chlapců.

Související:

Daniel Veselý na ČRo Plus: Pátrání po unesených studentech na Západním břehu vyústilo v kolektivní trest

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.