Pozvánka na promítání: Cestovní mapa k apartheidu, úterý 25. února od 18:30, kavárna Tři ocásci, Brno

Zveme vás do Brna na promítání dokumentárního filmu Cestovní mapa k apartheidu (Roadmap to Apartheid), které se koná v úterý 25. února od 18:30 v kavárně Tři ocásci, Gorkého 37, Brno. Po filmu následuje debata, promítání fotek z Palestiny a informace o možnostech cestování po Palestině. Událost na facebooku zde.

roadmap_smallerCestovní mapa k apartheidu (Roadmap to Apartheid) Režie: Ana Nogueira, Eron Davidson, USA, 2012. Anglicky, arabsky a hebrejsky s českými titulky. 95 min.

Jihoafrická režisérka Ana Nogueira a izraelský režisér Eron Davidson zkoumají ve společném dokumentu analogie jihoafrického apartheidu a apartheidu na palestinských územích.

Přestože se nejedná o dokonalou analogii, poskytuje režisérům vhodný rámec pro debatu o úskalích, kterým čelí Izraelci i Palestinci. Film porovnává různé zákony a nástroje používané jak Izraelem, tak Jižní Afrikou v době apartheidu.

Cestovní mapa k apartheidu je historickým dokumentem o vzestupu a pádu apartheidu v Jižní Africe, ale také filmem poukazujícím na to, proč obyvatelé Palestiny cítí, že žijí v systému apartheidu a proč se s jejich názorem ztotožňuje stále více lidí na světě.

Víme příliš dobře, že naše svoboda je neúplná bez svobody Palestinců.“ – Nelson Mandela (18. července 1918 – 5. prosince 2013)

Související odkazy:

promitej ve svem meste
Promítejte ve svém městě:

Film Cestovní mapa k apartheidu absolvoval po svém uvedení mnoho festivalů a získal řadu ocenění. Nyní je k dispozici ke vzdělávacím účelům a aktivistickým promítáním zdarma, a to ve spolupráci s ISM ČR. Pokud byste měli zájem promítat tento film ve svém městě, kontaktujte nás: czech.ism@gmail.com.

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.