Pozvánka na debatu a videokonferenci: Gaza: Pět let od operace Lité olovo a pokračující humanitární krize, úterý 28. ledna od 19:00, klub Cross, Plynární 23, Praha 7 – Holešovice

Mezinárodní hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) vás zve na debatu k pátému výročí izraelského útoku na Gazu (27. prosince 2008 — 18. ledna 2009), známého pod názvem operace Lité olovo. Pozvánka na facebooku, nyxu.

first4“Lité olovo”, 27. prosince 2008 — 18. ledna 2009

Večer otevře Jana Ridvanová, která pásmo Gazy navštívila v roce 2009 nedlouho po masakru „Lité olovo“.

Debata bude pokračovat formou videokonference s mladými lidmi z Gazy. Vystoupí Ayah Bashir, jež v Londýně vystudovala globální politiku a v Gaze je aktivní v kampani BDS (bojkot, uvalení sankcí a stažení investic) a ve skupině prosazující jednostátní řešení tzv. izraelsko-palestinského konfliktu. Dále promluví spisovatelka Sameeha Elwan, v minulosti pracovnice Palestinského centra pro lidská práva, kde se zabývala např. situací žen v Palestině. Na zkušenost každodenního života v Gaze se zaměří Mohammed Abed Allah, který pracoval mj. jako koordinátor zahraničních delegací v pásmu Gazy. Student podnikové administrativy na univerzitě v Gaze Khaled Shebab se podělí o své názory na okupaci a přiblíží problematiku palestinských politických vězňů.

úterý 28. ledna od 19:00
kavárna klubu Cross (Plynární 23, Praha 7 – Holešovice)

Podrobné informace k hostům:

ayah2Ayah Bashir vystudovala globální politiku na London School of Economics and Political Science (LSE). Bakalářský titul získala na Katedře anglistiky na univerzitě v Gaze. Je členkou organizačního výboru pro kampaň BDS (bojkot, stažení investic a uvalení sankcí) v Gaze a skupiny za jednostátní řešení One Democratic State Group (http://www.odsg.org/co/). V roce 2012 byla koordinátorkou Palestinského festivalu literatury v Gaze.

Více informací: http://electronicintifada.net/people/ayah-bashir

Sameeha Elwan – Je mi 22 a po prožití dvacetitřídenní války jsem cítila povinnost mluvit o nespravedlnosti páchané na našem lidu, který je za posledních 62 let svědkem velké brutality a intenzivní snahy o etnickou čistku metodami vysídlení, masakrů anebo války. Přežila jsem válku, po jejímž skončení „děti chodí nadále do školy, lékaři a sestřičky nadále pečují o své pacienty, muži a ženy chodí do práce, organizace svolávají schůze a lidé pokračují ve svých životech, což může v očích izraelských extremistů vypadat urážka, protože chtějí, aby Palestinci byli buď ve vězení anebo aby byli vyhnáni úplně. Vojenské řešení, které vyzkoušeli, nefunguje a nikdy nebude fungovat.“ Palestinci budou nadále přežívat.

sameeha3Abych našla svobodu, rovnost a život, píši. Kvůli lásce k zemi, píši. S vírou v lidstvo, budu nadále psát.

„Vzpomeňte si na solidaritu, která je Palestině projevována tady a všude… a vzpomeňte, že existuje věc, ke které se lidé zavázali, bez ohledu na potíže a velké překážky. Proč? Protože jde o věc spravedlnosti, je to vznešený ideál, morální pátrání po rovnosti a lidských právech.“ (Edward Said)

Více informací:

http://sameeha88.wordpress.com/
http://mondoweiss.net/author/sameeha-elwan
http://www.youtube.com/watch?v=cbaI0a_oBJE
http://mondoweiss.net/2013/12/after-operation-writes.html

mohammedMohammed Abed Allah – Aktivista, pracuje v mediální agentuře a je ředitelem Palestine Network. Žije v pásmu Gazy, kde prožil dva poslední největší útoky (2008/09 a v listopadu 2012). Pracoval také jako koordinátor mnoha mezinárodních delegací, které navštívily pásmo, včetně projektů „Welcome to Palestine“ a „Miles for Smiles“.

Více informací:

http://www.ipalestine.org.uk/#!about_us/csgz

khaledKhaled Shebab – Student třetího ročníku na Islámské univerzitě v Gaze, kde studuje podnikovou administrativu. Rád se věnuje aktivitám, které rozšiřují jeho poznání. Je dobrovolníkem v centru Atlas zabývajícím se izraelskými studiemi (Atlas Center for Israeli Studies) a lidskoprávním aktivistou. Kromě debat o systému apartheidu rád diskutuje o nespravedlivě vězněných Palestincích v Izraeli. Jeho zájmy překračují témata, která jsou spojena s každodenním životem. Je fascinován atronomií a ve volném čase vede klub astronomie, jehož cílem je vzdělávat veřejnost v tomto oboru, ale také pořízení teleskopů ze zahraničí. Studium hvězd slouží lidem žijícím v blokádě jako připomínka, že existuje svět mimo ten, který je utlačuje. V tomto ohledu je Khaled jeden z mladých lidí, kteří neustále inspirují, vzdělávají a spolupracují s ostatními.

Více informací:

https://www.facebook.com/khehab2

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.