Pozvánka: Premiéra filmu Omar, úterý 24. září od 20:00, kino Aero, Praha

„Okupovaná Palestina, tři mladí muži, kamarádi z dětství, a jedna dívka se pokoušejí vydobýt si právo na vlastní život a zároveň dostát poslání bojovníků za svobodu své vlasti.“

Distribuční společnost Aerofilms zve na premiéru oceňovaného filmu Omar palestinského režiséra Hanyho Abu-Assada (Ráj hned teď), která se koná 24. září od 20:00 v kině Aero (Biskupcova 31, Praha 3).

„Bezchybně vystavěná dějová linka vinoucí se kolem vztahů tří kamarádů z dětství-bojovníků za svobodu Palestiny a jejich složitých, často (sebe)destruktivních rozhodnutí, je zároveň nenápadnou arabskou variací na Shakespearova Romea a Julii vyvedenou ve strhujícím realistickém stylu.“ (Aleš Stuchlý, Radio Wave)

omar1

Mladý Omar i přes velké riziko a létající kulky pravidelně přelézá obrovskou zeď rozdělující území Palestiny, aby navštívil svou tajnou lásku Nadiu. Nadia netuší, že Omar je spolu s jejím militantním bratrem Tarekem jedním z bojovníků za svobodu Palestiny, k nimž patří další z kamarádů z dětství Amjad, také do Nadii zamilovaný. Po smrtí končícím útoku, který mladí muži provedou coby akt odporu, je Omar chycen a proti své vůli se stává součástí hry na kočku a na myš s vojenskou policií. Arabská variace Shakespearova Romea a Julie je nemilosrdným připomenutím toho, že cesta do pekla může být lemována dobrými úmysly. Omar musí nejen čelit zlomovým životním rozhodnutím, ale také se utkat o své postoje a názory a dospět v muže. Drsný a realistický příběh zaujme dynamickou režií i autentickými hereckými výkony. Film, který natočil nadaný palestinský režisér Hany Abu-Assad, byl s úspěchem uveden na letošním MFF v Cannes v sekci Un certain regard. (Oficiální text distributora)

omar4omar8

  • Promítání v dalších dnech v Praze: 27. září až 8. října, podrobnosti zde.
  • Promítání v dalších městech České republiky zde.
  • Rozhovor s režisérem zde.
  • Oficiální stránka filmu na facebooku zde.
  • Veškeré další podrobnosti na webu Aerofilms.
This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.