Ronnie Barkan: Boj proti útlaku na Západním břehu Jordánu

V souvislosti s návštěvou izraelského lidskoprávního aktivisty a spoluzakladatele Bojkotu zevnitř, Ronnieho Barkana, přinášíme jeho článek z roku 2009 o nenásilném odporu.

15. května 2009 | Guardian Weekly

Pro izraelského občana a aktivistu z Anarchists Against the Wall [a spoluzakladatele Boycott from Within] Ronnieho Barkana, 32, je přihlášení se k nenásilnému palestinskému boji proti okupaci jasným rozhodnutím pro humanitu místo nacionalismu. Ronnie popisuje své zkušenosti z pokojných demonstrací, které byly násilně potlačeny, a to, jak Izraelci a Palestinci stojí bok po boku v boji proti útlaku.

Ronnie Barkan v Bilinu, foto Karl SchembriHodně mých přátel mi říká, že je nebezpečné jezdit na Západní břeh Jordánu, anebo že valná většina Izraelců je zmanipulovaná a myslí si, že Palestinci jsou teroristé. Neustále jim odpovídám, že nebezpečné to je, protože tam jsou izraelští vojáci. Když přejedu na Západní břeh Jordánu – a někdy tam přijíždím na skútru, takže nejsem vůbec chráněný – jediní lidé, kterých se bojím jsou izraelští vojáci, kteří jsou ozbrojeni a nebezpeční. Skutečně jsou velmi nebezpeční.

Když to říkám svým přátelům, nevěří mi. Jakmile ale dojde k tak hrozným událostem jako bylo zabití 31letého Bassema Ibrahima Abu Rahmaa tady v Bilinu (17. dubna 2009) anebo když byl vážně zraněn můj dobrý přítel Američan Tristan Anderson, ukážete-li video lidem video, někteří se stále budou snažit to popřít a přicházet se všelijakými omluvami. Někteří lidé jsou ale skutečně šokováni, když to vidí.

Bassem Ibrahim Abu Rahma v Bilinu, foto Activestills.orgBassem ztělesňuje ducha nenásilného boje. Až do úplně poslední minuty svého života ponoukal vojáky u segregační zdi k rozhovoru o tom, co tady děláme. Snažil se jim říct: „Uklidněte se, nestřílejte, toto je nenásilná demonstrace.“ Úplně poslední věc, kterou řekl veliteli zodpovědnému za jeho vraždu bylo, že tam je Izraelka – ve skutečnosti to byla Francouzska, ale myslel si, že je to Izraelka – která byla zasažena. Když jim to říkal, byl smrtelně zasažen do prsou kanystrem se slzným plynem.

Držel jsem ho v náručí jak umíral. Budu si jej pamatovat jako velkého člověka, vždy se usmíval, měl spoustu energie a charizma, nikdy se nenechal odradit od boje za svou půdu a vždy byl velmi komunikativní. Přišel ke každému člověku osobně a pozdravil ho, podal mu ruku, zeptal se, zda něco nepotřebuje. Jakmile se v Bilinu dozvěděli o jeho vraždě, všichni reagovali velmi emocionálně a říkali, že nikdy nevzal do ruky kámen. Byl tak nenásilný.

aawNaši skupinu Anarchists Against the Wall jsme založili v roce 2003 během mírového tábora s Palestinci, když se izraelská vláda pokusila zabrat více než polovinu půdy vesnice Bilin. To byl náš první společný boj proti izraelskému útlaku.

Naše skupina se zaměřuje na demonstrace a přímou akci proti apartheidní zdi, osadám a zabírání půdy – vše se děje v solidaritě s místním obyvatelstvem. Používáme různé techniky. Cokoli co upoutá pozornost k aktivitám armády je dobré, pokud to je nenásilné.

Když stavěli zeď, která zabrala až 60 procent půdy Bilinu, pokusili jsme se zastavit buldozery různými kreativními způsoby – a někteří místní lidé jsou velice kreativní. Odvedli skvělou práci, i když byla symbolická. Výstavbu zdi jsme zastavili na pár dnů. A v den Bassemovy smrti jsme zorganizovali protest v Tel Avivu, kterého se zúčastnilo více než 500 lidí.

V posledních čtyřech letech se Bilin stal symbolem, který získal uznání a pozornost po celém světě. Bilin je známý jako vesnice, která nepolevuje v boji proti izraelskému útlaku. Mezi lidmi z Bilinu se udála změna a doufám, že ovlivní celý region ve vesnicích, kde místní lidé přijímají na těchto pokojných demonstracích různé odlišné lidi.

Neúčastníme se pouze demonstrací v Bilinu, ale všech akcí nenásilného boje na Západním břehu Jordánu a kamkoli jsme pozváni.

Na začátku to bylo trochu těžké, protože existuje velký rozkol mezi izraelskou a palestinskou společností. Mnoho vesničanů se poněkud bálo, ptali se, co tady dělají Izraelci. Ale po celém Západním břehu Jordánu, kamkoli jdu, lidé si docela snadno uvědomí, že jsem s nimi, ne proti nim, a jsem vítán všude kam přijdu. Je to příjemný pocit.

Toto je společný boj. Palestinci s námi jednají jako s rovnými, jako s partnery, a to je velmi důležité. Izraelští představitelé se tohoto bojí právě nejvíce: že Izraelci překročí bariéru, fyzickou i mentální, a proto se tomu snaží tolik zabránit. Například když jedu do Ramalláhu, tak to je podle izraelského zákona zakázáno. Když přijedu sem [do Bilinu], řeknou, že to je uzavřená vojenská zóna k zajištění bezpečnosti Izraelců, takže tam nemůžete jít, a to jim dává dobrou výmluvu nás zatknout. A zatýkají nás hodně. Pro mě je ale důležité spíše mezinárodní právo, než izraelské.

Kdybych byl Palestincem, určitě bych už byl mrtvý kvůli některým věcem, které dělám každodenně. Jako například přecházení checkpointu [vojenské kontrolní stanoviště], kde to je pro mě zakázáno, nebo stání tváří v tvář vojákovi, který na mě míří svou zbraní. Izraelské ozbrojené síly skutečně reagují jinak, podle toho, zda před nimi stojí Palestinec, mezinárodní aktivista anebo Izraelec.

Odmítl jsem sloužit v izraelské armádě na základě svého svědomí. Myslím si, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, která jsem ve svém životě udělal. Musím říct, že jsem kvůli svému postoji nenesl moc následků, i když ostatní takové štěstí neměli. Stojím si stoprocentně za svým rozhodnutím mezi humanitou a nacionalismem. V první řadě jsem lidská bytost než cokoli jiného, čím bych měl být.

Doplnění ISM ČR:

bassem-posterBassem Ibrahim Abu Rahma byl střelen izraelským vojákem do prsou kanystrem se slzným plynem ve vesnici Budrus západně od Ramalláhu dne 17. dubna 2009 na nenásilné demonstraci proti apartheidní zdi. Zdokumentování Bassemovy vraždy a historie nenásilného protestu v Bilinu můžete vidět například ve filmu Pět rozbitých kamer (5 Broken Cameras).

ronnie barkanRonnie Barkan je spoluzakladatelem Boycott from Within – Bojkot zevnitř. Tato izraelská skupina plně podporuje palestinskou výzvu k bojkotu, stažení investic a sankcí vůči Izraeli, dokud Izrael nezačne dodržovat mezinárodní právo (kampaň BDS).

V České republice jsme o izraelském Bojkotu zevnitř mohli slyšet v souvislosti s návštěvou izraelského premiéra Netanjahua v dubnu 2011, kdy izraelští občané poslali otevřený dopis české vládě, ve kterém ji vyzvali, aby nepodporovala apartheid, rasismus a okupaci.

Ronnie je také členem Anarchists Against the Wall, založené v roce 2003 s cílem nenásilného odporu proti okupaci, apartheidní zdi, nelegálním osadám a nelegálnímu zabírání půdy a s cílem praktického vyjádření solidarity s palestinským obyvatelstvem.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.