Oakland: Nátlak americké pro-izraelské lobby vyústil ve zrušení výstavy kreseb dětí z Gazy

13. září 2011 | Nora Barrows-Friedman, The Electronic Intifada

Dětské muzeum v Oaklandu zrušilo plánovanou výstavu kreseb dětí z Gazy poté, co na něj byl vyvíjen nátlak ze strany pro-izraelských organizací.

Dne 8. září, jen dva týdny před jejím otevřením, oznámilo představenstvo Muzea dětského umění (Museum of Children’s Art – MOCHA), že výstavu s názvem “Dětský pohled na Gazu” ruší. Podle prohlášení předsedy představenstva, Randoplha Bella, se jeho členové k tomuto kroku rozhodli na základě nátlaku od návštěvníků a přispěvatelů. Představenstvo muzea dále jako důvod pro zrušení výstavy uvedlo “nevhodný obsah” některých kreseb, které zachycovaly tanky, zbraně a exploze.

Kresby jsou výsledkem práce s místními dětmi, traumatizovanými následkem izraelského útoku na Gazu z přelomu let 2008 a 2009, při kterém zahynulo více než 1400 Palestinců, z toho 300 nezletilých. Projekty jako tento jim měly pomoci vyrovnat se se svými obavami, zlostí a traumatem prostřednictvím uměleckého vyjádření.

“Tyto umělecké projekty se zrodily z nutnosti pokusit se zmírnit dopady útoku, který zabil stovky dětí v Gaze. Tyto kresby vznikly z těchto terapií, při kterých se děti snažily vyjádřit své pocity,” řekl Ziad Abbas, jeden z organizátorů výstavy a dodal, že “děti byly nadšené, že jejich kresby budou vystaveny v muzeu na druhém konci světa a pomohou tak prolomit izraelskou blokádu Gazy. Bylo pro ně důležité vědět, že jejich hlasy budou vyslyšeny až v Oaklandu. Nečekaly však, že se blokáda rozšíří z Gazy až do Kalifonie, což se víceméně stalo, když se MOCHA rozhodla kvůli nátlaku výstavu zrušit.”

Výstava byla připravována ve spolupráci s Middle East Children’s Alliance (MECA), neziskovou organizací se sídlem v Berkeley, která již po 23 let aktivně hájí práva dětí z Palestiny, Iráku a Libanonu. Její ředitelka, Barbara Lubin uvedla, že “pro-izraelské skupiny mají obavy, že by lidé díky podobným výstavám mohli začít rozumět realitě izraelské politiky. Nechtějí, aby lidé věděli, že palestinské děti trpí. Bojí se toho, že uslyšíme druhou stranu. Po 63 let jsme v této zemi a po celém světě poslouchali pouze jednu stranu, nyní je na čase, aby byli vyslyšeni i Palestinci.”

Celý článek na The Electronic Intifada naleznete zde

Ke kampani, která vyzývá muzeum, aby své rozhodnutí přehodnotilo, se můžete přidat zde

 

 

 

 

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.