Vlna demolic na Západním břehu Jordánu: desítky lidí bez střechy nad hlavou

20. a 21. června 2011 | International Solidarity Movement a Palestine Solidarity Project

Dne 20. června v 7 hodin ráno přijely do beduínské vesnice, ležící jižně od Hebronu, izraelské buldozery a zničily 7 domů a několik dalších přístřešků a stanů. Izraelská armáda a pohraniční policie, jejichž jednotky demolici prováděly, tvrdily, že tato oblast byla označena za uzavřenou vojenskou zónu a zničené budovy byly vystavěny nelegálně.

Demolici nepředcházelo žádné varování a jejím následkem přišlo o střechu nad hlavou 67 osob, včetně mnoha dětí. Armáda rovněž zabavila velkou část jejich majetku, včetně matrací a polštářů, a další zničila. Poničeny byly například dráty elektrického vedení, toalety nebo mobilní nádrž na vodu.

Podle vesničanů jim izraelská armáda vyhrožovala, že se za několik dní vrátí, aby zničila i zbývající přístřešky pro zvířata a zkontrolovala, zda vesnice nebyla znovu vystavěna. Armádní úředníci oznámili vesničanům, že do té doby, než soud vynese rozhodnutí o vlastnictví půdy a o možnosti obnovení vesnice, budou muset žít v jeskyních.

Den poté, 21. června, izraelská armáda zdemolovala 34 budov a dalších struktur ve dvou palestinských komunitách v Jordánském údolí.

Izraelské vojenské džípy, dvě auta izraelské civilní správy a dva buldozery přijely v 6 hodin ráno do beduínské vesnice Al Hadidya a začaly s demolicí 7 obytných stanů, 18 přístřešků pro zvířata a 4 venkovních kuchyní. Celkem 32 osob zůstalo bez střechy nad hlavou.

Po demolici ve vesnici Al Hadidya se buldozery přesunuly do nedaleké komunity Khirbet Yerya, kde zdemolovaly dva domovy, dva přístřešky pro zvířata a další budovu. Následkem této demolice zůstalo bez domova dalších deset lidí.

Al Hadidya leží v Jordánském údolí mezi nelegálními osadami Ro’i and Beka’ot, které byly zčásti vystavěny na půdě patřící obyvatelům vesnice. Je obklopena izraelskými vojenskými základnami a celá oblast je izraelskou armádou považována za vojenskou zónu. Palestinci, kteří zde žijí, nesmějí stavět bez předchozího povolení od izraelských úřadů (které tato povolení udělují velmi zřídka), nesmějí mít zavedenu tekoucí vodu ani elektřinu. Od roku 2007 zde došlo k mnoha demolicím a domovy některých obyvatel vesnice Al Hadidya byly zničeny již několikrát.

This entry was posted in Videa, Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.