Izrael rozjel diplomatickou kampaň proti palestinské nezávislosti

10. června 2011 | Břetislav Tureček, Český rozhlas

Izraelské ambasády ve světě dostaly tajné instrukce, jak mařit palestinské snahy o získání nezávislosti. Informuje o tom deník Ha’arec. Palestinci oznámili, že chtějí v září získat podporu ve Valném shromáždění OSN. Diplomaté židovského státu dostali za úkol vykreslovat tuto snahu Palestinců jako útok na Izrael. V materiálech je zmíněná i Česká republika, a to mezi státy, které už v komunistické éře Palestinský stát jednou uznaly, ale není jasné, jak by se zachovaly při podzimním hlasování.

Kampaň izraelských ambasád má mít mnoho podob. Diplomaté mají v zemích, kde slouží, zaplavit média protipalestinskými články. Mají lobbovat u místních politiků, a když získají dojem, že by věci pomohl telefonát z Jeruzaléma, mohou o něj požádat ústředí.

Do Prahy nebo do jiných metropolí pak zavolá izraelský prezident Šimon Peres, premiér Benjamin Netanjahu nebo ministr zahraničí Avigdor Lieberman. Vyloučené nejsou ani bleskové návštěvy izraelských politiků.

Podle tajných materiálů zveřejněných Ha’arecem se mají do kampaně proti Palestincům zapojit i židovské komunity v dotyčných státech.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.