Podpořte Flotilu svobody II, mířící do Gazy

27. května 2011 | International Solidarity Movement

Organizátoři Flotily svobody II žádají o širokou podporu občanské společnosti na celém světě. Flotila svobody II vypluje do Gazy, sužované několikaletou blokádou, v druhé polovině června.

Nejméně deset lodí se známými osobnostmi, lékaři, profesory, umělci, novináři a aktivisty na palubě, spolu se stavebním materiálem a jinou humanitární pomocí, vypluje v červnu z evropských přístavů do Gazy. Cílem tohoto aktu nenásilné občanské neposlušnosti je přimět mezinárodní společenství, aby dostálo svým závazkům vůči palestinskému lidu a ukončilo 4 roky trvající nelegální blokádu Gazy ze strany Izraele.

Toto je druhá flotila podobného měřítka, zorganizovaná mezinárodní občanskou společností a grassroots skupinami. Podílí se na ní 14 skupin a mezinárodních koalic a na palubách bude zhruba 1000 pasažérů. Zahrnuje loď z USA, s názvem Odvaha naděje, která bude mít na palubě desítky aktivistů usilujících o sociální spravedlnost.

Poslední Flotila svobody, která do Gazy zamířila v květnu 2010, zahrnovala sedm lodí, na jejichž palubách bylo zhruba 700 pasažérů ze 36 zemí. Lodě byly napadeny izraelským speciálním námořním komandem, které během útoku použilo ostrou munici. Devět pasažérů bylo zabito, 50 zraněno a všichni, kdo byli na palubě, byli zatčeni a uvězněni. Tato tragédie celosvětově otevřela otázku Gazy a uvalila značný tlak na Izrael, aby uvolnil drakonickou blokádu Gazy – docílila tedy toho, co mezinárodní společenství po tři roky nebylo schopno zajistit. Více informací o Free Gaza Movement (Hnutí za svobodnou Gazu) naleznete zde (v angličtině).

Organizátoři Flotily svobody vyzývají k podpisu této petice a vyjádření silné podpory světové veřejnosti vůči ukončení blokády Gazy a přiznání základních lidských a politických práv Palestincům. Žádají rovněž, aby americká administrativa uvalila tlak na Izrael a zajistila, aby pasažéři Flotily svobody II nebyli násilně napadeni a aby Flotile bylo umožněno doplout do Gazy.

Překlad textu petice

Flotila svobody do Gazy

Vážený prezidente Obamo,

žádáme, aby vláda USA uplatnila politický tlak na Izrael za účelem zajištění bezpečnosti pro pasažéry Flotily svobody, která v červnu popluje do Gazy. Žádáme zejména o ujištění, že Flotila svobody nebude násilně napadena izraelskou armádou.

Flotila svobody II bude mít na palubě zhruba 1000 pasažérů, kteří požadují ukončení drakonické blokády Gazy. Mezinárodní organizace, včetně Spojených národů, tuto blokádu odsoudily. Vaše administrativa musí vyvinout tlak na Izrael, aby ctil mezinárodní právo a umožnil Flotile svobody doplout do Gazy.

Flotily se zúčastní zhruba 35 amerických občanů, aktivistů za sociální spravedlnost, a to na palubě lodi s názvem Odvaha svobody. Žádáme o Vaší podporu při zajištění jejich bezpečnosti.

This entry was posted in Kampaně, Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.