Pozvánka: 3x současný palestinský film – Cross Club, Praha, 21. června 2011

V rámci pravidelných večerů ISM v holešovickém Cross Clubu budou promítnuty tři celovečerní filmy palestinských režisérů a režisérky.

Výběr zahrnuje jak „klasiku“ v podání filmu Boží zásah (Divine Intervention) z roku 2002 od světoznámého režiséra Eliy Suleimana a film Ráj nyní (Paradise Now) z roku 2005 od režiséra Hanyho Abu-Assada, tak i novější produkci v podobě filmu Sůl tohoto moře (Salt of this Sea, 2008) od mladé režisérky Annemarie Jacir, ve kterém si zahrála současná hvězda americko-palestinské scény def poetry, Suheir Hammad.

Začátek: 18:00, vstupné: zdarma
Cross Club, Plynární 1096/29, Praha 7, (u stanice metra Nádraží Holešovice)
www.crossclub.cz

Program:
18:00 Salt of This Sea (Sůl tohoto moře)
20:00 Divine Intervention (Boží zásah)
22:00 Paradise Now (Ráj nyní)

Podrobné informace o filmech:

Salt of This Sea

Drama, Francie, 2008, 109 min
Režie: Annemarie Jacir
Hrají: Suheir Hammad, Saleh Bakri a Riyad Ideis

Soraya, která se narodila v Brooklynu, v dělnické komunitě palestinských uprchlíků, zjistí, že izraelská banka zmrazila úspory jejího dědečka, když byl v roce 1948 nucen uprchnout z Jaffy. Přímá, tvrdohlavá a rozhodnutá znovu získat to, co jí patří, naplní svůj životní sen “navrátit” se do Palestiny. Postupně je konfrontována s realitou kolem ní a je nucena vyrovnat se se svým vlastním hněvem. Potká Emada, mladého Palestince, jehož ambicí, na rozdíl od ní, je z Palestiny navždy odejít. Unaveni omezeními, která určují jejich životy, vědí, že aby mohli být svobodní, musí vzít věci do vlastních rukou, i kdyby to bylo nezákonné.

Divine Intervention

Komedie, Francie/Maroko/Německo/Palestina, 2002, 92 min
Režie: Elia Suleiman
Hrají: Elia Suleiman, Manal Khader, David Belle, Emma Boltanski, Michel Piccoli, Amer Daher, Jamel Daher

Realitu palestinsko-izraelského soužití známe většinou jen z dramatických televizních šotů, čili vůbec ne. I proto je pro našince interpretace těchto vzdálených prostorů vzácná. Optika, kterou nám nabízí palestinský režisér Elia Suleiman zachycuje tento prostor a jeho rytmus v nevšední, groteskní podobě. V tíživých teplotách blízkovýchodních žáru se odehrávají žabomyší sousedské spory kolem odpadků, nadměrného hluku, ulicí se mihne nahlouplá turistka a vyptává se na cestu. Překvapený policajt vytahuje z antonu polapeného Palestince a nařizuje mu turistce pomoci. Se zákazy a příkazy kontrolovaných území se potýká milenecká dvojice, vojáci, kteří střeží kontrolní stanoviště jsou bizarně konfrontováni balónem s portrétem usmívajícícho se Jásira Arafata. Závěr ústí do parodické přestřelky á la Hollywood, do které zasahuje vznášející se figura, připomínající Spasitele.

Elia Suleiman (1960) vyrůstal v Palestině, studoval v USA a žije ve Francii. Možná právě konfrontace s tak odlišným kulturním pozadím dodává energii jeho nevšednímu humoru. Býva často srovnáván se stylem Jacquesa Tatiho nebo Bustera Keatona. Jeho základním prostředkem je zkratka a zdánlivě nesouvislé spojování významů jednotlivých scén. Jejich výsledkem je nenásilný, ale o to působivejší komický efekt. Přestože se, až na pár výbuchů v zahradě domu, vyhýbá zobrazování násilností, dává nám tušit často velmi jednoduché, dokonce i slaboduché důvody skutečných masakrů. (oficiální text distributora)

Paradise Now

Drama, Palestina/Francie/Německo/Nizozemsko, 2005, 90 min
Režie: Hany Abu-Assad
Hrají: Kais Nashif, Ali Suliman, Amer Hlehel, Hiam Abbass, Lubna Azabal, Ashraf Barhom

Snímek palestinského filmaře působícího v Nizozemsku přináší alespoň zčásti odpověď na palčivou otázku, kdo jsou sebevražední atentátníci a jaké mají motivy. Kamarádi z dětství Said a Khaled žijí v Nábulusu a pracují v autodílně. Jednoho večera jim oznámí, že byli vybráni jako mučedníci k provedení atentátu v Tel Avivu. Mladíci úkol přijmou jako samozřejmost. Stráví poslední noc s rodinami, které se nesmějí nic dovědět. Ráno podstoupí ve štábu příslušné rituály a dostanou se přes drátěný plot na izraelské území. Akce se však nečekaně zhatí a oni mají ještě čas zvažovat svůj úkol. Důležitou roli v tom hraje dívka Suha, která dlouho žila v cizině a která tvrdí, že existují i jiné cesty k řešení obtížné situace Palestinců, než jsou vraždy nevinných lidí. Drama se odehrává v průběhu necelých dvou dnů a tvůrce je za obtížných podmínek natáčel na autentických místech. Filmaři se snaží o objektivitu i o jednoduchý realismus. O to zřetelněji vystupuje na povrch tragické dilema rozdělené země i lidí. (oficiální text distributora)

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.