Lowkey a Shadia Mansour v klubu Cross, sobota 12. února 2011, Praha (Plynární 23, Praha 7)

Lowkey Shadia MajedNa druhou únorovou sobotu se plánuje v klubu Cross koncert Lowkeye a Shadii Mansour, kterému bude předcházet promítání filmu Bil’in Habibti. Pokračovat se bude přednáškou palestinského novináře Majeda Abusalamy o aktuální situaci v Gaze následovánou přednáškou Lowkeye a Shadii Mansour.

Program večera je následující:

17.00–19.00 – promítání filmu
Bil’in Habibti (Bil’in, má láska)

Bil’inu, palestinské vesnici na Západním břehu Jordánu, hrozí, že přijde o polovinu své zemědělské půdy. Tu Izrael zabral za účelem výstavby nelegálních izraelských kolonií a takzvané separační bariéry. Obyvatelé vesnice se rozhodnou proti záboru své půdy protestovat. Film odhaluje neobyčejné vztahy, které se vytváří mezi vesničany a Shaiem, režisérem filmu, který do Bil’inu přišel se skupinou izraelských mírových aktivistů.

Film je dokumentem o zrodu nenásilného hnutí odporu proti okupaci ve vesnici, která se od té doby stala jeho symbolem. Kreativní protest, násilí ze strany izraelské armády, role izraelských a mezinárodních aktivistů, ale i obyčejné starosti všedního dne – na to vše se můžete těšit, samozřejmě s českými titulky.

19.00–20.00 – přednáška
Majed Abusalama, aktivista a novinář z Gazy

Majed Abusalama je palestinský novinář a fotograf, původem z pásma Gazy. Kromě práce v celé řadě novin, časopisů a internetových médií (například www.gazarepor­ting.com) působil v několika projektech zaměřených na mládež – například jako koordinátor palestinské sítě skupin pro mladé, kterou spoluzaložil. Podílel se i na produkci několika dokumentárních filmů, s cílem poukázat na porušování lidských práv v Palestině a spoluorganizoval zahraniční delegace a konvoje do Gazy.

V současné době je na studijním a pracovním pobytu v Evropě. Pracuje pro Deutsche Welle a ve volném čase se účastní přednášek o palestinsko-izraelském konfliktu v několika evropských zemích – ve Francii, Itálii, Španělsku, Německu, Velké Británii, Belgii, a série seminářů na Švédském institutu pro mezinárodní vztahy.

Hovořit bude o aktuální situaci v Gaze, práci fotožurnalisty a roli mezinárodní komunity na vyřešení konfliktu.

20.00–21.00 – přednáška
Lowkey a Shadia Mansour

Lowkey – britský rapper iráckého původu, aktivní v protiválečném hnutí a v hnutí za ukončení okupace Palestiny. Kromě jiného absolvoval přednáškové turné s Normanem Finkelsteinem a Jodym McIntirem (českému publiku známý například z videa z demonstrací proti zavádění školného na britských univerzitách). Při cestě do Palestiny v roce 2009 byl izraelskými úřady zadržen na letišti v Tel Avivu a deportován zpět do Velké Británie.

Shadia Mansour, přezdívaná “první dámou arabského hip hopu“, je zpěvačka palestinského původu narozená ve Velké Británii. Její hudba se zaměřuje na Blízký východ a na okupaci Palestiny, sama o ní říká, že je to „hudební intifáda, hudební povstání“. Shadia nedávno absolvovala turné po Západním břehu.

Hovořit budou o roli hip hopu (a hudby a umění obecně) v odporu proti okupaci Palestiny, o roli mezinárodní komunity, hnutí za bojkot Izraele, podělí se ale i o zkušenosti s organizováním efektivního a masového hnutí ve Velké Británii.

od 21.00 diskuse s přednášejícími

Organizuje ISM Česká republika s klubem Cross.

Archivovaný zdroj zde.

This entry was posted in Akce, Filmy a dokumenty and tagged , , , , . Bookmark the permalink.