Izraelské propagandistické video odhaleno jako podvod

29. června 2011 | Blog Michala Očadlíka

Herec Omer Gershon, ve videu prezentovaný jako Marc Pax

Video na serveru YouTube, ve kterém se tvrdí, že Flotila svobody do Gazy je homofobní, se ukázalo jako podvod, a může být součástí řízené diskreditační kampaně s vazbou na izraelskou vládu.

Muž ve videu, který se představil jako Marc a prohlašoval, že organizátoři poslední flotily lodí, směřujících do Gazy, odmítli jeho nabídku k mobilizaci sítě gay aktivistů na podporu flotily, byl identifikován jako Omer Gerson, izraelský herec, pracující v oboru marketingu, píše Robert Mackey z amerického deníku New York Times.

Zajímavostí je, že humanitární výpravy do Gazy se mimo jiné účastní také americká spisovatelka Alice Walker, bojovnice za lidská práva, která se nijak netají svou bisexuální orientací.

Jen několik hodin poté, co bylo video údajně domácí výroby nahráno na server YouTube, poznamenal novinář Benjamin Doherty, že je video na podezřele vysoké úrovni – např. osvětlení, nebo technika známá jako B-roll, která je užívána při natáčení profesionálních dokumentárních snímků – a autorem by měl být aktivista, který sám se prezentuje jako Marc Pax, a který předtím neprezentoval žádné své jiné dílo.

Přestože je stále nejasné, kdo ve skutečnosti za videem stojí, bylo poukázáno na to, že nedlouho poté, co bylo video na server YouTube umístěno, jej na sociální síti Twitter propagovali lidé ze tří různých izraelských vládních úřadů. Jak poznamenal americký novinář a spisovatel Max Blumenthal, jedním z vůbec prvních lidí, kteří na video upozornili, byl Guy Seemann, zaměstnanec kanceláře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ještě ten samý den o videu informovala izraelská vládní tisková kancelář, a doporučila následovat informace, které na Twitter Guy Seeman umisťuje. O něco později na svém oficiálním profilu na Twitteru upozornilo na video také izraelské ministerstvo zahraničí. Poté, co bylo video veřejně odhaleno jako podvod, ministerstvo ze svého profilu odkaz na něj vymazalo, a omluvilo se.

Mluvčí izraelského premiéra oznámil: “Pan Seemann je pětadvacetiletý zaměstnanec naší kanceláře. Informace, kterou publikoval, byla chybou na jeho straně. Stalo se tak bez povolení a bez schválení. Odpovědnost za chybu leží jen na něm.” Seemann, který popřel, že by byl zapleten do produkce videa k tomu sdělil, že video mu poslal kamarád, a následně smazal celý svůj profil na síti Twitter. O údajném příteli, který mu měl video poslat, odmítl poskytnout jakékoliv bližší informace, píše deník New York Times. K podezření, že je v produkci videa zapletena izraelská vláda, se představitelé Izraele odmítli vyjádřit.

Informace o homofobii organizátorů Flotily svobody se tedy ukázala jako nepravdivá, což je navíc podpořeno faktem, že někteří z účastníků flotily jsou homosexuálové. Zajímavý se také jeví fakt, že izraelský herec Omer Gerson, který ve videu účinkuje, v poslední době spolupracoval s producentem Eladem Magdasim, který se angažuje v kampani proti Flotile svobody. Gerson – který je v Tel Avivu menší celebritou – v poslední době režíroval a současně účinkoval v reklamě na značku Puma, jejímž producentem byl právě Magdasi. Reklama je v současné době ke shlédnutí na domovské stránce YouTube kanálu pana Magdasiho, který také nabízí odkazy na videa “neziskové organizace na advokacii Izraele”, nazvané „Stand With Us“.

Organizace Stand With Us na svém profilu YouTube nabízí video, ve kterém tvrdí, že izraelská armáda “oprávněně uplatňuje námořní blokádu na pásmo Gazy”, která je potřeba k “ochraně izraelských civilistů před útoky teroristické organizace Hamas.” Práci organizace ocenil také izraelský premiér Netanyahu za „úspěchy při obraně pravdy“.

Deník Haaretz v úterý oznámil, že odeslal kanceláři premiéra řadu otázek, zda se kancelář jakkoliv podílela na výrobě videa. V reakci premiérovy kanceláře účast na produkci videa nebyla popřena. Nebylo by to ostatně poprvé, co izraelské úřady uveřejnily falešné materiály. Jistě si všichni ještě pamatujeme, jak po loňském masakru na lodi Mavi Marmara, uveřejnily izraelské orgány údajné záběry z lodi, které se později ukázaly jako podvržené, neboť při rozboru bylo jasně vidět několik nesrovnalostí, například procházení lidí předměty na lodi.

Další pokus o dehonestaci humanitární flotily do Gazy tedy opět ztroskotal, a nutno připomenout, že to nebyl pokus první, a pravděpodobně ani poslední. Flotila, jejímž cílem je upozornit svět na ilegální a nehumánní blokádu pásma Gazy se nadále připravuje k vyplutí. Na palubě lodí poplují spisovatelé, novináři a osobnosti téměř z celého světa, mezi nimi například držitelka Nobelovy ceny za mír Mairead Maguire, nebo také americká aktivistka židovského původu, která přežila holocaust, Hedy Epstein. Působí tedy nadmíru směšně, hovořit o účastnících plavby jako o „extremistech“, jak v jednom ze svých článků píše Stanislav Jánský. Bohužel, čím blíže bude vyplutí flotily, tím více lživé diskreditační kampaně nás zahltí. Proto je potřeba se vždy snažit dobrat skutečné pravdy, a nenaletět propagandistickým videím, nebo hloupým lživým urážkám.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.