Tisková zpráva: Cesta ke svobodě. Organizátor protestů v Gaze bude debatovat v Praze

12. prosince 2019 | International Solidarity Movement Česká republika

Praha, 12. prosince 2019 – Ahmed Abú Artema, palestinský novinář a jeden z organizátorů Velkého pochodu domů v Gaze, bude ve středu 18. prosince přednášet a debatovat v pražské kavárně Liberál na téma svobody a lidských práv v Palestině.

Již rok a půl trvající pravidelné páteční demonstrace, na kterých se podílí široká palestinská občanská společnost v Izraelem blokovaném Pásmu Gazy a při kterých bylo doposud izraelskou armádou zabito více než 300 civilistů a na 10 tisíc jich bylo zraněno, se dovolávají práva Palestinců na svobodu a palestinských běženců na návrat, tak jak jim ho zaručuje mezinárodní právo.

Ve dnech 17.–20. prosince 2019 bude v rámci evropského přednáškového turné na návštěvě České republiky novinář a aktivista Ahmed Abú Artema z Pásma Gazy, který je spoluorganizátorem nenásilných demonstrací Velkého pochodu domů.

Třicetiletý Ahmed Abú Artema je palestinský novinář, autor knihy Organizovaný chaos a lidskoprávní aktivista. Jeho rodiče byli vyhnáni v roce 1948 se vznikem Izraele z vesnice al-Ramla, jež byla ve své většině etnicky vyčištěna. Ahmed Abú Artema se narodil v roce 1984 ve městě Rafáh, rozděleném mezi Gazu a Egypt, kde nyní žije se svou ženou a čtyřmi dětmi. Přispívá do novin a časopisů New York Times, Nation a Journal of Palestine Studies. Vystoupil v několika dokumentárních snímcích, které produkovala televize Al-Jazeera, jako např. „Which Rafah Are You From?“ (2014) či „Gaza: Between Fire and Sea“ (2018).

Ahmed Abú Artema je příznivcem jednostátního řešení, ke kterému říká: „Ano, podporuji jeden demokratický stát, v němž by se všichni obyvatelé těšili lidským právům a rovnosti před zákonem. Je to mnohem lepší než kultura, která má za cíl eliminaci jednoho druhým. Takové řešení není jednoduché, protože izraelská vláda je rasistická. Nicméně je to morálně a dokonce i ekonomicky správný model, o který stojí za to usilovat. Posilování naděje v srdcích lidí a šíření kultury dialogu nás přiblíží k alternativě, která se již uplatnila v Jihoafrické republice.

Ve středu 18. 12. od 18:00 hod. bude Ahmed Abu Artema debatovat v kavárně Liberál, Heřmanova 6, Praha 7, následně bude promítnut italský dokumentární film „StripLife“ o životě v Pásmu Gazy pod blokádou. Česká veřejnost a novinářská obec tak má jedinečnou příležitost seznámit se k pozadím a motivacemi jednoho z největších a nejdéle trvajících občanských protestů současnosti, u nás tak neuspokojivě zpravodajsky pokrytých.

Organizuje Mezinárodní hnutí solidarity Česká republika a Přátelé Palestiny.

Rozhovor s Ahmedem Abu Artemou, který vyšel na a2larmu, si můžete přečíst zde: https://a2larm.cz/2018/05/gaza-bude-do-roku-2020-neobyvatelna/



Další zdroje:
https://www.democracynow.org/2019/4/1/our_will_of_life_is_stronger
https://www.nytimes.com/2018/05/14/opinion/gaza-protests-organizer-great-return-march.html
https://www.thenation.com/article/with-the-great-return-march-palestinians-are-demanding-a-life-of-dignity/
https://jps.ucpress.edu/content/47/4/90

https://www.aljazeera.com/blogs/middleeast/2018/10/gaza-eyes-poet-181012122302631.html
https://www.middleeasteye.net/opinion/how-israel-trying-expel-palestinians-gaza

Pro další informace laskavě kontaktujte:

Zdeněk Jehlička, Mezinárodní hnutí solidarity (ISM ČR)
E: czech.ism@gmail.com
web: ism-czech.org

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.