Doporučujeme přednášku: Jeruzalém, o životě Palestinců v rozděleném městě, úterý 18. června v 18:30, FSV UK

Doporučujeme přednášku “Jeruzalém, o životě Palestinců v rozděleném městě: Dobrovolnicí v Izraeli a Palestině”, která se koná v úterý 18. června 2019 v 18:30 na Fakultě sociálních věd UK (Smetanovo nábřeží 6, Praha 1). Číslo místnosti bude oznámeno. Akci organizuje Politologický klub FSV UK. Událost na facebooku.

Politologický klub FSV UK Vás zve na přednášku a následnou debatu o životě Palestinců v Jeruzalémě s Terezou, která zde působila jako pozorovatelka pro lidská práva v rámci mezinárodního programu EAPPI.

Vzali mi život, vzali mi můj dům! Osadníci jsou v mém domě a já jsem na ulici!“ kříčí Rania Abu Asab, jejíž rodině byl právě zabaven dům ve Starém městě v Jeruzalémě. „Chtějí, abychom z Jeruzaléma odešli, zhoršují náš život každý den. Neopustím ale svoje město a svoji zemi. Postavíme tady stany a začneme stavět nový dům.“ Svěřuje se mi Šajdi A., kterému to ráno Izraelci zbourali dům.

Demolice a nucená vystěhování jsou těmi nejviditelnějšími hrozbami, kterým Palestinci musí v Jeruzalémě čelit a které jsme monitorovali. Nejsou ale jedinými – Izrael totiž oficiálně prosazuje politiku 70% židovské většiny v Jeruzalémě. Co to pro Palestince znamená? Jaká je jejich životní situace ve východním Jeruzalémě, který je již přes 50 let anektován Izraelem? Proč jsou Palestinci pouze rezidenty ve svém rodném městě?
Přijďte si poslechnout a diskutovat o tom, jak se žije Palestincům v Jeruzalémě – v jednom z nejvíce rozdělených měst na světě.

Během tří měsíců strávených v Izraeli a Palestině s EAPPI dobrovolníci monitorují dodržování lidských práv a mezinárodního práva v Jeruzalémě a na okupovaných palestinských územích na Západním břehu. Přítomnost zahraničních pozorovatelů (tzv. „protective presence“) v určitých situacích pomáhá zabránit porušování lidských práv a dlouhodobě přispívá ke spravedlivému mírovému řešení.

Zdroj: https://www.facebook.com/events/875241472826021/

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , , . Bookmark the permalink.