Doporučujeme: Debata o antisemitismu s Pavlem Baršou a Joe Grimem Feinbergem, pondělí 15. dubna v 19:00, kavárna Liberál, Praha

Doporučujeme aktuální debatu na téma antisemitismu, která se koná v pondělí 15. dubna v 19:00 v kavárně Liberál (Heřmanova 6, Praha-Holešovice) a jíž pořádá Deník Referendum. Po debatě následuje promítání britského dokumentu Witch Hunt (2019). Událost na facebooku.

Antisemitismus: Co je a co není

Progresivní levicí údajně obchází strašidlo antisemitismu.

Jak Jeremy Corbyn v Británii, tak např. Ilhan Omarová v USA jsou obviňováni, že za kritikou Izraele skrývají jen starou nenávist vůči Židům. Nenávist stejnou, jakou si prý s sebou přiváží i běženci z muslimských zemí, kteří tak mají rozdmýchávat antisemitismus v Evropě.

Je tzv. levicový antisemitismus novou hrozbou židovských komunit, nebo jde o hon na ty, kteří žádají ukončení izraelské okupace palestinských území? Je hnutí bojkotu, stažení investic a sankcí (BDS) nenávistným hnutím, či naopak nadějí okupované Palestiny? Stal se z tzv. nového antisemitismu jen nový bič systému proti jeho legitimním kritikům? Jak je možné vysvětlit, že Izrael dnes podporují vykřičení antisemité, zatímco aktivisté za rovná práva jsou osočováni z antisemitismu? Jakou odpovědnost na židovskou komunitu po světě vkládá stát, který se nazve židovským?

Diskutujícími budou Pavel Barša z Filozofické fakulty UK a Joe Grim Feinberg z Filozofického ústavu AV ČR. Moderuje Zdeněk Jehlička.

V průběhu večera budeme promítat dokumentární film Witch-Hunt (2018), který na případu politické aktivistky Jackie Walkerové ukazuje tlak, kterému jsou nuceni čelit progresivní členové labouristické strany v souvislosti s účelovým obviňováním z antisemitismu budovaném proizraelskou lobby. Film bude uveden v původním anglickém znění s českými titulky.

Vstup volný.

Zdroj: https://www.facebook.com/events/573642213046788/

Plakáty ke stažení:

 

 

 

 

 

 

 

Související:

Zdeněk Jehlička, Deník Referendum: Mluvit o antisemitismu a myslet Izrael

IHRA via ECCP:

Public statement by Jewish European organizations on the definition and elimination of anti-Semitism

Statement on the IHRA working definition of antisemitism by European trade unions

Global Jewish organisations oppose the adoption of IHRA

Press conference at the European Parliament denounces criminalisation of Palestine solidarity and BDS

Six Reasons why no one should adopt the so-called “EUMC” or IHRA Working Definition of Antisemitism

The “IHRA Working Definition of Antisemitism”. Fact-sheet and Recommendations issued by ECCP and Free Speech on Israel

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.