Tisková zpráva: V Praze se uskuteční protest proti zabíjení, mrzačení a věznění palestinských dětí

10. ledna 2018 | Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě svolává na čtvrtek 11. ledna od 17:00 hodin na pražské Staroměstské náměstí demonstraci, kterou chce vyjádřit svůj jasný odpor proti soustavné represivní praxi izraelských ozbrojených sil namířené proti palestinským dětem.

Iniciativa chce tímto poukázat na skutečnost, že izraelské okupační síly se na palestinských dětech dopouštějí dlouhodobého bezprecedentního násilí, které vede často k jejich usmrcení či těžkému zranění s doživotními následky. Jen v letech 2000 – 2017 tak izraelské síly zabily na 3000 palestinských dětí. Izrael každoročně vězní za často ilegálních podmínek průměrně 700 dětí, které jsou ve věznicích vystavovány různým druhům mučení, což z něj dělá světového premianta v porušování Úmluvy o právech dítěte.

V prosinci loňského roku byl při izraelské razii v palestinské věznici Deir Nitham na okupovaném Západním břehu zastřelen ranou do hlavy 16letý Musaba al-Tamini. Na jeho pohřbu střelil izraelský voják do hlavy dalšího mladého Palestince, který je nyní v kritickém stavu. Další mladistvý z rodiny Tamini – 14letý Muhammad – byl minulý měsíc střelen izraelským vojákem pogumovanou ocelovou kulkou z několika metrů přímo do tváře. Chirurgický zásah si vyžádal odstranění části lebeční kosti a chlapec je doživotně zmrzačen. Šestnáctiletá sestřenice postřeleného chlapce – Ahed Tamini – následně vojáky na pozemku své rodiny inzultovala, za což byla v noci odvlečena k vojenskému soudu, kde čelí za svůj dlouhodobě statečný postoj vůči okupantům hrozbě několikaletého vězení. Následně byli zadrženi i oba její rodiče.

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě považuje tuto dlouholetou situaci za ničím neomluvitelnou zvůli okupační moci a jako takovou za neudržitelnou, a znova apeluje na českou vládu, aby se zřekla nadstandardní spolupráce se státem, jehož politikou je soustavné pošlapávání závazků k mezinárodnímu právu.

Na demonstraci promluví:

  • Jan Kavan, bývalý ministr zahraničí ČR a předseda Valného shromáždění OSN
  • Markéta Hrbková, básnířka, překladatelka, publicistka a knihovnice, dcera jednoho z dětí Nicholase Winstona
  • Vít Strobach, historik a publicista
  • Tomáš Tožička, publicista a evropský odborník na regionální rozvoj

Za Iniciativu za spravedlivý mír na Blízkém východě Zdeněk Jehlička a Jana Ridvanová.

Pro další informace kontaktujte:
E: nenasimjmenem@gmail.com

Dodatek – Izrael a porušování práv dětí:

  • Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) Izrael obvinila ze surového zatýkání a donucování dětí podepisovat pod výhružkami a bitím při výsleších výpovědi v hebrejštině, kterým ani nerozumí. Izrael ročně zatýká až 700 palestinských dětí, které soudí u vojenských soudů. Ty izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem označila za divadlo bezpráví a za „fíkový list okupace“.
  • Izrael podepsal mezinárodní Úmluvu OSN o právech dítěte z roku 1991, je nicméně jedinou zemí na světě, která automaticky soudí děti před vojenskými soudy, které postrádají základní a fundamentální garance spravedlivého procesu. Izrael však soustavně argumentuje tím, že mezinárodní právo v oblasti lidských práv, specificky ty úmluvy, které Izrael podepsal, neplatí pro Palestince žijící pod izraelskou okupací.

O iniciativě

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.