Pozvánka na promítání a debatu: Stone Cold Justice, středa 20. dubna ve 20:00, Klinika, Praha

Hebron_5 year old kid and father detainedAktualizace 24/5 – Na náš kanál youtube jsme dali film Stone Cold Justice s českými titulky – odkaz zde. Děkujeme za šíření!

Aktualizace 21/4 – Děkujeme všem za účast a debatu. Máte-li známé v Brně, můžete je pozvat na stejný film a debatu již příští středu, 27/4 v café Tři ocásci. Podrobnosti zde. V dohledné době shrneme aktuální materiály a údaje o tématu v článku. —

Zveme vás na promítání dokumentárního filmu Stone Cold Justice (2014) o zatýkání a zadržování palestinských dětí izraelskou armádou, který vyrobila australská televize ABC. Po filmu následuje debata s aktivisty zabývajícími se problematikou okupované Palestiny. Večer se koná ve středu 20. dubna ve 20:00 v Autonomním sociálním centru Klinika (Jeseniova 60, Praha 3, mapa zde), vstup zdarma.

Akce se koná u příležitosti Dne palestinských politických vězňů, který je každoročně připomínán dne 17. dubna a jež má veřejnost upozornit na osudy tisíců Palestinců, kteří jsou často bez soudu vystaveni v izraelských věznicích mučení a jinému nehumánnímu zacházení. V izraelských věznicích je aktuálně zadržováno 406 palestinských dětí, 670 palestinských občanů je drženo bez obvinění a soudního řízení v tzv. administrativní vazbě, celkový počet politických vězňů je 7 tisíc.

Událost na facebooku, děkujeme za šíření pozvánky.

Podrobnosti:

Stone Cold Justice, r. John Lyons, Janine Cohen and Sylvie Le Clezio (Four Corners, ABC TV), 2014, 46 min., anglicky a arabsky s anglickými a českými titulky

Dokument australské televize ABC o zatýkání a zadržování palestinských dětí izraelskou armádou. Investigativní reportér John Lyons natáčí na Západním břehu Jordánu rozhovory s palestinskými chlapci, kteří tvrdí, že byli vzati do vazby, tvrdě vyslýcháni a poté údajně přinuceni podepsat přiznání, předtím než předstoupili před soud k vynesení rozsudku. Novinář hovoří s australským právníkem Gerardem Hortonem, který se snaží zatčeným chlapcům pomoci. Dále zjišťuje u vysokých izraelských představitelů, čím je tato strategie izraelské armády motivována.

UNICEF tato tvrzení vyšetřoval a v roce 2013 vydal ostrou kritickou zprávu, ve které dochází ke zjištěním, že „dětem bylo vyhrožováno smrtí, fyzickým násilím, samovazbami a sexuálním násilím.

Jak však v dokumentu novinář australské televize uvádí, palestinské děti mají větší obavy z izraelských nelegálních osadníků než z izraelských vojáků. Podává jasné důkazy o pravidelných napadáních palestinských školáků izraelskými osadníky, kteří si jsou dobře vědomi, že armáda ani úřady nezasáhnou a v těchto činech jim nebudou bránit.

Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=-gWFRE8pZA8

Související (zdroj zde):

Další materiály:

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.