Výšivka s účelem: O palestinském fair-trade se zakladatelkou ženského výšivkářského družstva z Hebronu

20. srpna 2015 | Tisková zpráva Palestinského klubu v ČR a ISM ČR

Nawal_WomenCanDoAnythingO družstvu „Ženy v Hebronu“ řízeném výhradně palestinskými ženami promluví v Praze v pátek 21. srpna jeho ředitelka a zakladatelka Nawal Slemiah. Od roku 2005, kdy družstvo vzniklo, se rozrostl jak sortiment výroby, tak počet členek – družstvo dnes čítá více než 140 žen z osmi vesnic v okolí Hebronu – a zájem o tradiční palestinské umění roste.

V komunitním centru ve vesnici Idna poblíž Hebronu mají ženy navíc možnost účastnit se různých vzdělávacích programů či se společensky scházet.

Výrobky ctí naši národní identitu a charakter, odráží naše kulturní dědictví. Výrobou tradičních artefaktů se snažíme zvýšit povědomí o Palestině, a zároveň zajistit palestinským rodinám jistý příjem. Část z příjmů jde na naši neziskovou organizaci, čímž chceme snížit závislost na finanční pomoci od mezinárodních humanitárních organizací, protože se domníváme, že tento systém má na palestinskou společnost negativní dopad. Snažíme se nakupovat co nejvíce materiálů či služeb od dodavatelů z okolí Hebronu, a tím podpořit místní ekonomiku,“ uvádí Nawal Slemiah.

Ve své práci se řídíme myšlenkou, že rozvíjení palestinských uměleckých řemesel je něco více než jen projekt přinášející příjem. Je to akt posílení komunity, uctění úlohy žen v naší společnosti a prostředek, jak ukázat naši vytrvalost – sumud – navzdory okupaci Palestiny a škodě, kterou na lidech v Hebronu napáchala,“ dodává ředitelka družstva Ženy v Hebronu.

Přednáška, která se zaměří na práci a roli žen v palestinské společnosti, se koná v pátek 21. srpna od 18:00 do 21:00 na Novotného lávce 5 v Praze. Vstup na ni je zdarma, bude tlumočena z angličtiny do češtiny a návštěvníci si budou moci zakoupit výrobky s tradiční i moderní palestinskou výšivkou anebo šátky „palestina“, a tím podpořit činnost družstva.

Akci pořádá Palestinský klub v České republice ve spolupráci s anglicky mluvící skupinou Amnesty International (AI ESG) a Mezinárodním hnutím solidarity (ISM ČR).

Další informace:
http://womeninhebron.com/
https://www.youtube.com/watch?v=sa0P_fC7oe0
https://ism-czech.org/2015/08/12/pozvanka-prodej-vyrobku-z-palestiny-a-prednaska-women-in-hebron-zenska-kooperativa-z-hebronu-patek-21-srpna-praha/

Vznik družstva Ženy v Hebronu:
V roce 2005 začala ředitelka a zakladatelka družstva Nawal Slemiah prodávat ručně vyšívané výrobky na súku (trhu) ve starém městě v Hebronu v okupované části H2, kousek od Abrahamovy mešity. Od té doby se prodej rozrostl ze stánkového prodeje na kamenný obchod v srdci Hebronu. Tento růst umožnil otevření malého komunitního centra ve vesnici Idna, kde se členky družstva mohou scházet u společné práce, vzdělávacích programů či ke společenským setkáním. Družstvo má více než 140 členek, které pochází z osmi vesnic z oblasti Hebronu. Výtěžek z prodeje poskytuje ženám a jejich rodinám dodatečný příjem, který by nemohly získat z práce na částečný úvazek.

rugswomen in hebron 5plakatek2Nawal_WomenCanDoAnythingwomen in hebron 15Round-Pouches

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přednáška Nawal Slemiah v Británii (jaro 2013)

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.