Pozvánka: Beseda s Janou Kotaishovou, autorkou knihy Nahr Al Bared / Studená Řeka, sobota 25. dubna od 18:30, Café Kampus, Praha

Srdečně vás zveme na debatu s Janou Kotaishovou, autorkou nedávno vydané knihy Studená Řeka (Nahr Al Bared). která se koná v rámci Festivalu arabské kultury (ArabFest) v sobotu 25. dubna od 18:30 v Café Kampus (ex-Krásný ztráty, Náprstkova 10, Praha 1). Vstup zdarma, kniha k prodeji v češtině a angličtině.

Událost na facebooku, nyxu, děkujeme za šíření dále.

Chcete-li slyšet, “jaké to je, když se Češka zamiluje do Palestince?“, přijďte do Café Kampus již v 17:00, kdy začíná vyprávění o smíšených manželstvích. Více informací zde a v události na facebooku k celému pražskému programu ArabFestu.

nahr al baredPalestinský uprchlický tábor Studená Řeka / Nahr Al Bared v Libanonu, r. 1949. (Foto: Archiv UNRWA)

Studená Řeka: osudu navzdory

Jana Kotaishová představí svou vyvzdorovanou knihu Studená řeka zachycující osudy dvou generací Palestinců, národa obětovaného a poté zapomenutého okolním světem.

Více informací: http://www.arabfest.cz/program/akce-v-praze/

O autorce:

Jana Kotaishová, původním povoláním novinářka žijící již víc jak třicet let v arabských zemích (Maroko, Libye, Alžír, Libanon, Sýrie, Spojené arabské emiráty), vydala v minulém roce knihu Studená Řeka, ságu rodiny svého palestinského manžela, osudy tří generací palestinských uprchlíků na pozadí historických událostí od čtyřicátých let minulého století až do dneška.

Související:

Kniha Jany Kotaishové Studená Řeka přináší vzpomínky dvou generací Palestinců vyhnaných ze své vlasti a nucených žít jako běženci bez skutečného domova, a zároveň ukazuje cestu obohacujícího soužití lidí dvou různých kultur.

(…) “Impulsem, který přiměl Janu Kotaishovou k tomu oprášit pozapomenuté zápisky svého muže a doplnit je do knižní podoby, bylo sledování záběrů z války v Gaze v roce 2009. Uvědomila si vlastní bezmocnost tváří v tvář nekončícímu násilí a skutečnosti, že původní oběť je už dlouho prezentována jako viník, jako agresor.

Je potřeba vrátit se na začátek, na který už všichni zapomněli, ale jehož důsledky nesou Palestinci-běženci dodnes. Nějak vysvětlit, že běžencem se nikdo nestává dobrovolně, říká Jana Kotaishová dnes. Do záhlaví své knihy autorka vložila motto: „Přicházím podat svědectví o skutečných událostech. To je jediné, co pro tu věc mohu udělat.“ — Filip Outrata

Více: Deník Referendum — Filip Outrata: Vzpomínky na Studenou Řeku

Facebooková stránka knihy zde.

Jsem_unaven_matko_1_

This entry was posted in Akce and tagged , , , , . Bookmark the permalink.