Doporučujeme: Křest knihy “Nepatrné pravděpodobnosti” palestinského autora Mahmúda Šukajra, středa 22. října od 18:00, SVK Kladno

pozvanka-page-001Doporučujeme literární večer u příležitosti křtu českého překladu knihy palestinského spisovatele Mahmúda Šukajra Nepatrné pravděpodobnosti, který se koná ve středu 22. října od 18 hodin ve studovně Středočeské vědecké knihovny v Kladně (Generála Klapálka 1641, Kladno).

Program:

* stručné úvodní slovo o dílech arabské literatury přeložených do českého jazyka;
* seznámení se se životem a dílem spisovatele Mahmúda Šukajra;
* něco málo o přeložené knize;
* četba ukázek z této knihy;
* ochutnávka tradiční kuchyně.

Přislíbena účast vydavatele knihy.

Překladatelkou knihy do českého jazyka je PhDr. Iva Lišková, Ph. D.
Absolvovala Filozofickou fakultu UK, obor arabistika a bohemistika. Poté pokračovala na stejné fakultě v doktorském studiu, které zakončila disertační prací na téma současné tuniské literatury.

Zdroj: http://www.svkkl.cz/cs/aktuality/Krest-ceskeho-prekladu-knihy-Mahmuda-Sukajra/?PHPSESSID=984k8ir9kb3knh9ouc016ong64

Mahmúd Šukajr

image002Mahmúd Šukajr se narodil v roce 1941 v Džabal al-Mukábir v Jeruzalémě. V roce 1965 získal bakalářský titul z filosofie a sociologie na univerzitě v Damašku.

Několik let pracoval jako novinář a poté jako vedoucí pracovník na palestinském ministerstvu kultury. Když byl deportován ze své rodné zzemě, žil několik let v Ammánu a v Praze. Nyní žije v Jeruzalémě, kterému zasvětil svoji tvorbu. Dosud napsal patnáct knih pro dospělé a šestnáct pro děti, mezi nimi např. Obřady bídné ženy (1984), Portrét Shakiry (2003), Moje sestřenice Condoleeza (2004), Zrcadla nepřítomnosti (2007) a Jeruzalém je tu sám (2010).

Jeho díla jsou překládána do mnohých jazyků, včetně angličtiny, španělštiny, francouzštiny nebo čínštiny, v češtině se představuje poprvé. Za svou tvorbu byl několikrát oceněn různými kulturními institucemi či univerzitami.

V roce 2011 získal Cenu Mahmúda Darwíše za svobodu a kreativitu.

Zdroj: obal knihy Nepatrné pravděpodobnosti | Foto: zdroj zde

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.