ISM vítá nového vrchního pražského rabína

23. srpna 2014 | Tisková zpráva ISM Česká republika

rabinŽili jsme v bludu. V bludu nevědomosti a naivity, která nám dovolovala věřit ve falešné proroky. Věřili jsme zprávám OSN, představitelům států, institucí a různým těm lidskoprávním organizacím. S naivní důvěrou jsme dopřávali sluchu našim palestinským přátelům a jejich vytáčkám o blokádě a okupaci a hanebným lžím o ostřelování civilního obyvatelstva izraelskou armádou. Tou armádou, která jako nejmorálnější na světě nejprve zaklepe, než udeří. Naletěli jsme dokonce i našim židovským přátelům v Izraeli a jejich slabošskému nářku nad údajnou agresí vůči vnitřním zrádcům, kteří se opovažují stavět proti okupaci, pardon oprávněnému nároku na zaslíbenou zemi, a kteří nevidí v zákonech proti palestinským, pořád ještě, občanům Izraele nezbytné opatření k obraně jediné demokracie na Blízkém východě, a tím i ke své vlastní ochraně. Naslouchali jsme vysoké komisařce OSN pro lidská práva mluvící o možném páchání válečných zločinů ze strany Izraele, studovali jsme materiály palestinských organizací PCHR, DCI, Addameer stejně jako izraelských B’Tselem či Breaking the Silence. Hrůza nás obchází, když si uvědomíme, že jsme byli v pokušení věřit i zpravodajstvím ČT a ČRo hovořícím o více než dvou tisících palestinských obětech poslední izraelské obranné iniciativy v pásmu Gazy.

Ale s tím je teď konec! Díky novému vrchnímu pražskému rabínovi Davidu Peterovi se nám otevřely oči a my vycházíme z jeskyně zrcadel, abychom konečně pohlédli pravdě do očí! Plaše se rozhlížíme a je nám až stydno si přiznat, jak dlouho a jak hloupě jsme byli klamáni. A přitom tak primitivně – kečupem. Tak jako se neštítí teroristé z Hamásu přivádět na svět své děti jen proto, aby byly pobíjeny morální izraelskou armádou, a pak jejich těla vystavovat světu na odiv, není jim stydno ani zneužít oblíbenou dětskou výživu k výrobě sofistikované mediální zbraně. Naštěstí pro nás však dovede nový vrchní pražský rabín tyto údajné palestinské oběti rozkrýt a nazvat pravým jménem: figuranti. Ale proč tak skromně, pane rabíne. Nelze přece ani doufat, že by jim jejich „páni z Hamásu“ dopřáli mezi dalším izraelským obranným bombardováním nějaký ten čas na „provětrání“. Navíc pod zámkem nemůžou ani uniknout do škol UNRWA, jak se to s izraelským vědomím podařilo přes třem tisícům nešťastníků v Džabáliji. Byli pak sice přesto bombardováni izraelskými silami, ale šlo přece o politováníhodnou náhodu a ukázku využití lidských štítů. Pokud snad chce štítu jednoho nepovedeného happeningu, který se odehrál v Egyptě, použít pan Petera k popisu situace v Gaze, opisuje tak jen z propagandistických manuálů Izraele, což by u vrchního rabína nemělo být automatické ani v Praze.

Díky panu vrchnímu pražskému rabínovi můžeme však až nyní ocenit trpělivost a přirozený humanismus Izraele, se kterým všechny ty palestinské zmije nejen v pásmu Gazy musí živit. Nelze se pak divit, že jim izraelské vedení muselo naordinovat „dietu, která je ale nenechá umřít hlady“. Jak šlechetné. Chtít poslat Gazu do středověku bylo jen takové nevinné přeřeknutí bývalého ministra vnitra Eli Jišaje, podobně jako vyhrožování Palestincům holokaustem ze strany bývalého náměstka ministra obrany Matana Vilnaje, kdy šlo o problém špatného překladu a licoměrnost novinářů. Jen zaslepenec a antisemita však nechce vidět v hermetickém uzavření pásma Gazy, denním ostřelování palestinských rolníků a rybářů a regulérních náletech bezpilotními letadly přirozené právo Izraele na obranu.

Oceňujeme taktéž statečný přístup novinářky Magdalény Sodomkové, popřípadě editora internetové verze rozhovoru s vrchním pražským rabínem, že jeho pomazaná slova nechali bez komentáře. Navzdory všem škarohlídům myslícím si něco o cynismu a dehumanizaci.
Novému vrchnímu pražskému rabínovi Davidu Peterovi přejeme, aby nepotkal někoho jemu podobného, kdo jej bude stejným způsobem školit a zpochybňovat utrpení židovské. Nám všem nepřejeme nejen nárůst antisemitismu a islamofobie, ale ani dalších nenávistných koncepcí usilujících o podmanění druhých.

Za ISM Česká republika
Zdeněk Jehlička
Petra Šťastná

Za Přátele Palestiny
Jana Ridvanová

Praha, 23. srpna 2014

Související:

Lidovky.cz: V Gaze umějí narafičit dobré záběry, říká nový vrchní pražský rabín

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.