Štěpán Macháček: O propojení mezi únosci a Hamásem žádné konkrétní důkazy nejsou

2. července 2014 | Český rozhlas

cro plusPřinášíme editovanou část rozhovoru Ondřeje Konráda na ČRo Plus se zahraničním zpravodajem na Blízkém východě, Štěpánem Macháčkem. Minutáž 1:01 — 6:50. K aktuálnímu dění v Palestině a kolektivnímu trestu a státnímu teroru také Daniel Veselý (zde a zde) a vyjádření ISM ČR ke komentáři izraelského velvyslance v ČR.

Ke smrti tří izraelských osadníků (Eyal Yifrah, 19; Gilad Shaar, 16; Naftali Fraenkel, 16): Těla byla nalezena v pondělí 30. června a “všichni byli zřejmě krátce po únosu zastřeleni.“ Netanjahu obvinil ze zodpovědnosti za smrt mladíků Hamás.

Štěpán Macháček:O propojení mezi únosci a Hamásem žádné konkrétní důkazy nejsou, alespoň nebyly zveřejněné. Jsou stopy, které vedou ke dvěma jménům Marwan Kawasmeh [Marván Kavasmá] (29) a Amar Abu-Isa [Amar abú Ísá] (32), kteří jsou nejpravděpodobnějšími pachateli únosu a vraždy. Nikdo ale neprokázal, že by byli členy hnutí Hamás a je dost pravděpodobné, že Hamás tentokrát vraždu neorganizoval, už proto, že provedení, kdy hned po únosu byli pravděpodobně všichni tři zabiti, neodpovídá strategii islamistického hnutí. To když provádí únosy, provádí je proto, aby něco získalo – aby např. unesené vyměnilo za palestinské vězně v izraelských věznicích. Vypadá to spíše na individuální vraždu z iniciativy jednotlivců. Dokonce zprávy přímo z Hebronu, kde podezřelí žijí – o jedné z rodin podezřelých – o rodině Kawasmeh se hovoří, že je velmi problematická a již před nějakou dobou se s hnutím Hamás rozešla. Tyto zprávy potvrzují i zdroje z izraelských bezpečnostních služeb. Takže je pravděpodobné, že obviňování Hamásu ze strany izraelského premiéra je spíše politicky účelové proto, aby mu umožnilo zasáhnout proti Hamásu jako takovému, za což by mu ostatně zatleskali mnozí sousedé, například egyptský prezident Sisi, a také proto, aby se izraelský premiér pokusil rozložit palestinskou vládu národní jednoty, které se nedávno Hamás s Fatahem dohodli.“

Hamás se nehlásí ke zločinu, údajně ale pochválil pachatele…

Štěpán Macháček: „Zpočátku, když to ještě vypadalo, že to je pouze únos, a nikoli vražda, tam se Hamás vyjádřil, že on to sice neudělal, ale že mu to je v podstatě líto, že se mu nepovedl takovýto kousek… Unést například právě židovské osadníky… Poté, co se vyjasnilo, že došlo k vraždě těch tří, potom už se Hamás takto nevyjadřoval.

Zmírnil někdo z izraelských vládních představitelů svou rétoriku (ohledně Hamásu)?

Štěpán Macháček: „Izraelská vláda je nejednotná… nedohodli se, zazněly různé návrhy: Například izraelský ministr obrany Moše Yalon navrhl, že odpovědí na vraždu by měl Izrael rozšířit výstavbu dalších židovských osad na památku zavražděných osadníků. Radikálnější byl Naftali Benet, ministr průmyslu a obchodu, který navrhl, aby se v Gaze podnikly rozsáhlé vojenské operace proti Hamásu, aby se majetek a peníze Hamásu na Západním břehu zabavily, a dokonce aby se zavedl trest smrti pro teroristy, kteří by byli usvědčeni z vraždy. Uvnitř izraelské vlády zatím není konsenzus, aby se v Gaze rozjížděla nová válka, spíše chtějí zabránit eskalaci takového konfliktu, ale zatím všichni obviňují v izraelském kabinetu právě Hamás.“

Jak mohly izraelské bezpečnostní síly poměrně rychle (sic) vypátrat pachatele?

Štěpán Macháček: „O podezřelých věděli už před nalezením mrtvých těl, už měli tipy na tyto dva pachatele, ale zatím se je nepodařilo dopadnout…“

Pakliže se Hamás bude cítit ukřivděný (sic), když nestojí za těmi vraždami, jaká bude jeho reakce?

Štěpán Macháček: “To spíše záleží na tom, jaké budou kroky izraelské vlády – jestli zahájí velkou ofenzívu proti Hamásu – takové náznaky jsou (i když já o tom nejsem přesvědčený, že k tomu nakonec dojde), ale v tom případě by Hamás mohl sáhnout k násilným formám odporu vůči izraelským krokům a mohlo by to vést k rozpoutání velkého násilí nejen v Gaze, ale právě i na Západním břehu, kde byl v posledních letech poměrně klid.”

Celý rozhovor zde.

Komentář publicisty Daniela Veselého (facebook):

“Oni ten Hamás zoufale potřebují, tím by mohl Izrael dosáhnout tradičního cíle: hlavně s nikým nevyjednávat, aby nedejbohu došlo na realizaci mezinárodního konsenzu — tj. je nutné rozložit vládu Hamásu a Fatahu… Komentář [Milana Slezáka] obsahujue řadu nepravých tvrzení- třeba, že US/Izrael nesabotovaly vztahy mezi Hamásem a Fatahem atd.”

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.