Pozvánka na přednášku a debatu: Palestina a Izrael: Demokracie, nebo apartheid? Nenásilné formy odporu, bojkot a občanská hnutí zdola, 4. června v Praze, 5. června v Brně

Aktualizace: Video z přednášky zde.

English here – Dva lidskoprávní aktivisté z Palestiny a Izraele, Majed Abusalama (Gaza) a Ronnie Barkan (Jaffa), budou mluvit o životě v podmínkách vojenské okupace, aktivitách hnutí a iniciativ zdola, nenásilných kreativních formách odporu a o tom, jak se žije mladým lidem v Gaze. Zaměří se na to, co je možné dělat aktivně pro lidská práva, ukončení okupace a svobodu a demokracii v Palestině a Izraeli.

Izraelský aktivista Ronnie Barkan (vpravo) při kreativní demonstraci ve vesnici Bilin u Ramalláhu (2010)> Středa 4. června 2014 od 19:00 | Novotného lávka 5, Praha 1 (místnost 217)
> Čtvrtek 5. června 2014 od 20:00 | Café Tři ocásci, Gorkého 37, Brno
Vstup zdarma, pracovní jazyk: angličtina***

Pozvánka na facebooku Praha | Brno, nyxu Praha | Brno. PDF k tisku česky a anglicky.
Děkujeme za šíření dále!

Tématy večera budou občanský odpor proti okupaci – taktiky, omezení a princip nenásilí; formy útlaku, každodenní život v podmínkách vojenské okupace a kreativní způsoby odporu; úskalí, kterým mohou čelit izraelští aktivisté vzdorující politice svého státu; život mladých lidí v Gaze – naděje a realita; role mezinárodní komunity a téma bojkotu: „Je správné bojkotovat Izrael? Jaká jsou omezení a přínosy? Není kulturním a akademickým bojkotem ohrožena svoboda umělců a badatelů?

majed photoMajed Abusalama – palestinský lidskoprávní aktivista, novinář a fotograf. Spoluzakladatel a mluvčí Intifada Youth Coalition, hnutí mladých lidí čelících nenásilně okupaci. Žije v pásmu Gazy a označuje se v první řadě za uprchlíka. Kromě práce v řadě novin, časopisů a internetových médií (například www.gazareporting.com) působil v několika projektech zaměřených na mládež. V průběhu obou velkých bombardování Gazy (2008/09 a 2012) poskytl četné rozhovory pro zahraniční média. Podílel se na produkci několika dokumentárních filmů s cílem poukázat na porušování lidských práv v Palestině. V Gaze působí také jako koordinátor zahraničních delegací, především novinářů. Za své online reportáže z Gazy se dostal do finále Mezinárodní středomořské ceny pro novináře 2010. V roce 2011 obdržel od organizace UNESCO cenu za svobodu projevu. Českou republiku navštívil poprvé v roce 2011, kde uskutečnil několik přednášek.
Hovořit bude o aktuální situaci v Gaze, práci fotožurnalisty a roli mezinárodní komunity na vyřešení konfliktu.

Ronnie5 Ronnie Barkan – izraelský lidskoprávní aktivista, odpírač vojenské služby z přesvědčení, člen Anarchists Against the Wall (Anarchisté proti zdi) a spoluzakladatel Boycott from Within (Bojkot zevnitř), což je skupina izraelských občanů podporujících kampaň BDS, palestinskou výzvu k bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí vůči Izraeli, dokud Izrael nezačne dodržovat mezinárodní právo. Aktivisté z Boycott from Within například vyzvali u příležitosti první návštěvy izraelského premiéra Netanjahua v ČR otevřeným dopisem českou vládu, aby „nepodporovala apartheid, rasismus a okupaci“ a vyzvali české kapely, které jely do Izraele, aby respektovaly kulturní bojkot Izraele a „přehodnotily své rozhodnutí vystupovat v Izraeli“.

V České republice přednášel Ronnie poprvé v roce 2013, kdy mimo jiné uvedl: „Vyzýváme k ukončení apartheidu v Izraeli. Vyzýváme k ukončení etnické nadřazenosti v Izraeli. Žádáme rovnost. Nevoláme po zničení Izraele. Podle sionistů však dosažení rovnosti znamená ukončení státu, co to tedy znamená? Znamená to, že se ve státě bude muset něco zásadně změnit. Bude se muset zbavit své rasistické ideologie, rasistického základu, který tvoří samotné jádro a základ státu. Toto je ten význam. Kampaň BDS je výslovně protirasistická, nepřijímáme jakoukoli formu rasismu, antisemitismu a samozřejmě ani sionismu.

Ronnie bude hovořit o aktuální situaci v Izraeli a na Západním břehu Jordánu, roli aktivistů, o principech a formách bojkotu Izraele a úspěších a strategiích mezinárodní kampaně BDS.

Forma: Moderovaná diskuse. Každý z účastníků dostane 20-30 min na přednášku. Poté následuje moderovaná debata a dotazy z publika. Moderuje: Eva Nováková (Praha), Matteo Lombardi (Brno).

Organizuje: ISM ČR (International Solidarity Movement ČR, https://ism-czech.org) a Matteo Lombardi za podpory Rosa Luxemburg Stiftung, Pražské školy alternativ, Casa per la Pace Milano a Palestinského klubu v České republice.

Pozadí:

Z médií dostáváme informace o situaci v Izraeli a Palestině, které jsou plné zevšeobecnění jako například: „Palestinci jsou teroristi,“ „Izrael je jediným demokratickým státem na Blízkém východě,“ „Pokud kritizujete Izrael, tak jste antisemité.“ Ale kdo může říci, že opravdu rozumí stávající situaci a ví, co a proč se tam děje?

V současné době se ve světě rozvíjí hnutí, které volá po bojkotování Izraele a po podpoře nenásilného boje Palestinců za jejich práva, které se jmenuje kampaň BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) – kampaň bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí.

Tato kampaň vznikla v roce 2005, kdy ji svým podpisem podpořilo více než 170 palestinských organizací, skupin a sdružení zdola a představuje nenásilnou cestu boje proti izraelské okupaci. Nyní jsou v této kampani zapojeni také někteří izraelští občané.

Nechceme vás přesvědčovat o jediné možné pravdě, ale chceme Vám předat informace, které Vám pomohou lépe porozumět celému problému, a to prostřednictvím sdílení zkušeností lidí přímo z místa konfliktu, kteří tam žijí a bojují za spravedlnost a lidská práva. Protože pro nás neexistuje mír bez opravdové spravedlnosti,“ dodává organizátor brněnské debaty, Matteo Lombardi.

*** Praha: Potřebujete-li překlad do češtiny, laskavě nás kontaktujte na emailu czech.ism@gmail.com. V případě velkého zájmu o překlad bychom se jej pokusili zajistit.

 

Akci podpořili:

EA_PSA_logo_final_RGBRLS_Export-Logo_de_RGB_crop

 

 

 

 

 

společně s Casa per la Pace Milano a Palestinským klubem v České republice

This entry was posted in Akce and tagged , , , , . Bookmark the permalink.