Hebron, 20. března: Na cestě do školy zadrženo až třicet dětí

20. března 2013 | International Solidarity Movement, Hebron, okupovaná Palestina

Ve stejný den, kdy byl spolu s dalšími lidmi zadržen v Hebronu český aktivista při pokojném protestu, byly ve stejném městě brzy ráno zadrženy desítky dětí. Až po čtyřech hodinách propustila izraelská armáda část dětí, zbytek dále vyšetřovala a dosud tři děti zůstavají zatčené ve vojenské věznici Ofer u Ramalláhu. Jak zmiňuje izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem, je nezákoné zadržovat děti pod 12 let věku, což se v tomto případě stalo.

Dnes bylo mezi sedmou a osmou hodinou ranní zadrženo zhruba 30 chlapců ve věku 7 až 15 let, když šli do školy Al-Khalil a Al-Ibrahimi. Několik svědků uvedlo, že vojáci vnikli do školy a zatkli všechny přítomné chlapce. Další děti byly zadrženy na ulici. Vojáci tvrdili, že hledají děti, které házely kameny.

Obyvatelé žijící blízko školy uvedli, že izraelští vojáci si vynutili vstup do soukromého bytu, rodinu přemístili do jedné místnosti a fotografovali děti procházející ulicí. Další vojáci se ukryli v budovách poblíž školy a odchytli děti z úkrytu. Zatčení chlapci byli násilně odvlékáni, byli biti a bylo do nich kopáno, jak dokumentuje video natočené mezinárodními aktivisty a publikované na stránkách izraelské lidskoprávní organizace B’Tselem.

Většina dětí byla zhruba po čtyřech hodinách propuštěna. Údajně jsou však některé děti stále zadržované izraelskými vojáky, společně s demonstranty, kteří byli dnes zadrženi, když šli v průvodu po ulici Shuhada s maskami Obamy na tvářích. [Aktualizace od organizace CTP – Christian Peacemaker Team, která má trvalou přtomnost v Hebronu: Ve vojenské věznici Ofer u Ramalláhu jsou stále zadržovány tři děti, překlad tiskové zprávy CPT připravujeme.]

Zatýkání dětí představuje znepokojující trend v ignorování práv dětí izraelskou armádou v Hebronu.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.