Během noční razie do uprchlického tábora Al Fawwar u Hebronu zastřelen student a mnoho dalších zraněno

14. března 2013 | International Solidarity Movement, Hebron, okupovaná Palestina

Mahmoud Adel Tete (Foto viz Facebook)V úterý 12. března byl během razie izraelské okupační armády v táboře Al Fawwar jižně od Hebronu zabit jeden student a další tři byli postřeleni. Dalších pět lidí bylo zraněno. Dvacetipětiletý student Mahmoud Adel Tete byl zabit střelbou ostrými náboji. Spolu s ním byl kolem deváté hodiny večer postřelen jeho nezletilý bratr a dva další muži.

Do uprchlického tábora vnikly čtyři armádní vozidla ve snaze najít podezřelého, o kterém tvrdili, že házel molotovův koktejl na osadnické auto. Okamžitě po příjezdu dopadla na vozidla smršť kamenů, jak byli uprchlíci rozzlobeni náhlou invazí do svého tábora. Vojáci zazmatkovali a zahájili palbu do palestinských uprchlíků, střílejíc naslepo do davu lidí ostrými náboji.

Během chvilky došlo ke smrtelnému zranění. Mahmoud, aktivní podporovatel vězňů držících hladovku, byl izraelským vojákem střelen do hlavy ilegální kulkou „dum dum“. [Kulky dum dum se po zasažení cíle rozpadnou na mnoho malých částí a jsou dle mezinárodního práva zakázány.] Na místě byl mrtev. Jeho bratr, 15letý Ferez, byl postřelen do ruky. Mahmoud Shadfan byl střelen do břicha a Rami Al Karanz byl střelen do nohy. Ve všech případech se jednalo o střelbu ostrými náboji. Několik lidí bylo zraněno střelbou pogumovanými ocelovými kulkami a bylo do nich najížděno armádními vozidly s cílem rozehnat dav.

Uprchlický tábor Al Fawwar byl založen v roce 1951. Mnozí jeho obyvatelé pochází z vesnic z okupovaných území za hranicí příměří z roku 1948. V táboře žije okolo 8 500 lidí, kteří dostávají pouze minimální pomoc od organizací zvenku. Jejich pohyb po Západním břehu Jordánu je omezen silničním zátarasem v Beit Hagay.

Pohřeb Mahmouda Adel Teteho se uskutečnil ve středu 13. března ve 12.30 v táboře Al Fawwar a zúčastnilo se jej dle odhadů 8 000 lidí. Jako reakce na zabití Mahmouda a zranění dalších Palestinců v průběhu předchozí noční razie propukly v Hebronu a v táboře Al Fawwar nepokoje, které pokračovaly dlouho do noci.

Fotografie Mahmouda Adel Teteho posbírané z facebooku. RIP.

Mahmoud Adel Tete (Foto viz Facebook)Mahmoud Adel Tete (Foto viz Facebook)5

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.