16letý Samir Awad, třetí civilní oběť tohoto roku

Od počátku roku 2013 bylo izraelskou armádou zabito již šest civilistů. Jejich smrt nebude dostatečně vyšetřena a pachatelé nebudou potrestáni. Přinášíme lednový článek o tragické události v Budrusu.

17. ledna 2013 | koordinační výbor PSCC a Mezinárodní hnutí solidarity, Západní břeh Jordánu, okupovaná Palestina

16letý Samir Awad, třetí civilní oběť tohoto rokuV úterý 15. ledna byl ve vesnici Budrus, jež se nachází na hranici zelené linie na Západním břehu Jordánu, smrtelně zasažen třemi ostrými náboji Samir Awad (16). Awad je za posledních pět dnů již třetím zastřeleným v blízkosti separační zdi.

V úterý ráno, když děti ve vesnici Budrus vycházely ze tříd, zastřelili izraelští vojáci shromáždění u separační zdi v blízkosti školy 16letého Samira Awada. Podle očitých svědků byl Samir, vzdalující se od menší roztržky u zdi, střelen třikrát zezadu ze vzdálenosti asi 100 metrů. Jedna kulka jej zasáhla do nohy, další mu prostřelila hlavu od šíje k obočí a třetí mu prošla hrudníkem.

Awad byl okamžitě převezen do nemocnice v Ramalláhu, kde byl krátce poté prohlášen za mrtvého. Je třetím Palestincem zastřeleným tento týden izraelskými vojáky u apartheidní bariéry. Minulý pátek, 11. ledna, byl zabit 21letý Anwar al-Mamlouk v pásmu Gazy, nedaleko bariéry v Jabalya. V sobotu, 12. ledna, byl zastřelen v jižním Hebronu Oudai Darwish z Dury, když se snažil dostat přes zeď do Izraele za prací.

Poznámka ISM ČR:

Dne 16. ledna byl u separační zdi v Beit Lahia, Gaza, zabit další Palestinec, 21letý Mustafa Abu Jarad. Přestože přítomní aktivisté v Gaze publikovali svědectví očitých svědků o střelbě izraelské armády, armáda střelbu popírá. Dle izraelské lidskoprávní organizace B’Tselem není tento případ dosud jasný, proto smrt Mustafy Abu Jarada nezahrnují do seznamu obětí střelby izraelskou armádou. Více viz zpráva organizace B’Tselem: http://www.btselem.org/firearms/201301_fatalities.

This entry was posted in Uncategorized, Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.