Izraelští vojáci obsadili korsickou jachtu směřující do Gazy

19. července 2011 | Petr Jedlička, Deník Referendum

Izraelští vojáci obsadili korsickou jachtu směřující do Gazy. První loď z tzv. Druhé flotily svobody doplula k izraelským vodám, blokádu se jí však prorazit nepodařilo. Podle aktuální zpráv byla v úterý obsazena izraelskými vojáky a donucena změnit kurz na přístav Ašdod.

Snaha korsické jachty Dignité al-Karamá prorazit izraelskou blokádu pásma Gazy skončila neúspěchem. Plavidlo, jež bylo původně součástí Druhé flotily svobody propalestinských aktivistů, bylo v úterý ráno obklopeno čtyřmi loděmi izraelského námořnictva. Ty jej několik hodin sledovaly a vyzývaly ke změně kurzu. Když toto posádka jachty odmítla, byla loď obsazena vojáky.

Zprávy o výsadku jsou dosud potvrzeny jen z jednoho zdroje, a to od mluvčí Izraelských obranných sil. Ta pro AFP kolem poledne uvedla, že celá akce proběhla bez násilí, protože aktivisté nekladli odpor. Jachta prý nyní směřuje do izraelského přístavu Ašdod v doprovodu vojenských lodí.

Aktivisté z občanské koalice Hnutí za svobodnou Gazu, jež flotilu organizuje, zprávu potvrdili jen nepřímo, neboť se údajně nemohou s posádkou spojit. Naposledy byla prý komunikace navázána v průběhu dopoledne – v době, kdy se Dignité al-Karamá nacházela 40 námořních mil od palestinského pásma a kdy ji už několik hodin doprovázela izraelská plavidla.

Vyplutí letošní flotily 10 aktivistických lodí do Gazy zkomplikovala řada problému, zvláště pak řecký zákaz většině lodí opustit příslušné přístavy. Větší část skupiny je dosud v Řecku. Několik lodí pak samostatně vyplulo do egyptské Alexandrie.

Na svých webových stránkách nicméně organizátoři uvádějí, že se záměru nevzdají. Jakmile budou všechny lodě volné, údajně vyrazí opět na Gazu.

Více o osudech druhé aktivistické flotily zde.

Na palubě Dignité al-Karamá by se mělo nacházet 16 lidí (dle některých zdrojů 17) francouzské, kanadské, řecké, švédské a tuniské národnosti. Jachta má tříčlennou posádku. Ze zbylých 13 jsou tři lidé novináři (Amira Hassová z izraelského Haarecu a dva lidé z katarské Al Džazíry) a deset aktivistů. Mezi aktivisty je i několik aktivních politiků, většinou z francouzských zelených a levicových stran.

Další informace:
BBC News: Israel troops board Gaza protest boat Dignite-al Karama
Reuters: Israeli navy boards Gaza-bound yacht
Freedomflotilla.eu: Dignité on the Last Leg of Voyage to Gaza **Small French ship carrying message that cannot be silenced

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.