denikalarm.cz: Aktivisté narušili lidskoprávní konferenci. Chtěli upozornit na situaci v Palestině

4. října 2024 | denikalarm.cz

Skupina sedmi aktivistů narušila ve středu konferenci k uctění laureáta Ceny Václava Havla. Protestovali tím proti české politice ve vztahu k Izraeli.

Na 12. mezinárodní konferenci k uctění laureáta Ceny Václava Havla, která se konala ve středu 2. 10. v Pražské křižovatce na Praze 1, vystoupilo několik aktivistů iniciativy Ne naším jménem! Protestovali tak proti účasti Jana Lipavského a Otakara Foltýna na akci a snažili se upozornit na situaci lidí v Palestině.

Už před akcí zaslali aktivisté organizátorům otevřený dopis, kde vysvětlovali, proč by se konference neměli účastnit právě tito dva muži. V dopise reagovali na citáty Václava Havla, na které pořadatelé odkazovali v úvodu programu konference: „každý z nás je odpovědný za celý svět“ a „předem najisto prohraný může být jen jediný zápas: ten, který předem vzdáme“. Podle aktivistů „nic nemůže být vzdálenější duchu těchto slov, než když úvodem k těmto tématům promluví Jan Lipavský. Ministr, který svou nezodpovědnou podporou Izraele činí každého z nás spoluviníkem izraelských válečných zločinů.“

Lipavský podle nich vzdal předem zápas o vyváženější český vztah k Izraeli/Palestině a tím Čechům prohrál důstojnější místo mezi státy mezinárodního společenství. „A nic nemůže být absurdnější, než když bude Jan Lipavský hovořit o selhávání mezinárodního práva, mezinárodní spravedlnosti a jejich mechanismů jako principů správy mezinárodních vztahů. Selhávání, na kterém se jeho ministerstvo samo svou snahou blokovat mezinárodní vyšetřování izraelských válečných zločinů podíl,“ píše se v dopise.

Druhým mužem, proti jehož účasti aktivisté protestovali byl Otakar Foltýn, který je podle nich „typ veřejného činitele, který je sice o pravdivosti svých slov plně přesvědčen, projevuje však značnou neschopnost sebereflexe v případě, kdy se ukážou jako nepravdivá, propagandistická či účelově manipulativní.“ Podle aktivistů tak měl na konferenci mluvit někdo, kdo „rozšiřoval prokazatelné lži o velitelském stanovišti Hamásu pod nemocnicí Al-Šífa v Gaze, popíral mezinárodním společenstvím kritizovanou izraelskou blokádu Pásma Gazy, zlehčoval násilí izraelské armády a nelegálních osadníků na Palestincích na Západním břehu Jordánu.“ Fakticky tak podle autorů dopisu odmítl závaznost předběžného rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora, které k zabránění páchání možné izraelské genocidy v Gaze zavazuje i Českou republiku coby signatáře Úmluvy o zabránění a trestání zločinů genocidia. „Šířením dezinformací a účelových lží tak Otakar Foltýn přispěl k nárůstu protipalestinského rasismu v české společnosti, který v důsledku vede ke značnému zcyničtění české veřejnosti vůči válečným zločinům, jichž se Izrael na Palestincích doložitelně dopouští,“ odůvodnili aktivisté svůj nesouhlas s Foltýnovou účastí na konferenci.

Ve chvíli, kdy začal mluvit ministr zahraničí Jan Lipavský, zvedl se jeden z aktivistů Zdeněk Jehlička a začal nahlas volat do sálu: „Tisíce palestinských politických vězňů v detenční vazbě, tři sta dětských politických vězňů, vraždění, mučení, 41 tisíc zabitých Palestinců v Gaze. To je Izrael, který vy podporujete. To je Izrael, který lidskoprávní organizace označují za stát apartheidu a osadnické kolonizace. To jsou lidská práva, která jsou umlčena a která vy ve své agendě nemáte. Mluvíte o lidských právech a zamítnete rezoluce k příměří v Gaze i v Libanonu. Mluvíte o lidských právech a odmítnete rezoluci proti osadnickému násilí. Mluvíte o lidských právech a zablokujete rezoluci odsuzující izraelskou okupaci,“ řekl Jehlička z iniciativy Ne naším jménem! než ho vyvedli ze sálu ven. Když ho vyváděli, křičel „Free Palestine, styďte se Lipavský.“ Lidé v sále po jeho vyvedení zatleskali.

Při následných projevech do programu ještě vstoupili další aktivisté, již ale s menší razancí. Program, jehož součástí nebyla diskuze, ale pouze projevy, poté pokračoval dál.

Zdroj:

Související:

Tisíce palestinských politických vězňů v detenční vazbě, tři sta dětských politických vězňů, vraždění, mučení, 41 tisíc zabitých Palestinců v Gaze. To je Izrael, který vy podporujete. To je Izrael, který lidskoprávní organizace označují za stát apartheidu a osadnické kolonizace. To jsou lidská práva, která jsou umlčena a která vy ve své agendě nemáte. Mluvíte o lidských právech a zamítnete rezoluce k příměří v Gaze i v Libanonu. Mluvíte o lidských právech a odmítnete rezoluci proti osadnickému násilí. Mluvíte o lidských právech a zablokujete rezoluci odsuzující izraelskou okupaci.

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , , , . Bookmark the permalink.