Tisková zpráva: Dopis do Haagu je reakcí na skandální premiérovy výroky

3. června 2024 | Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém

Zástupci hnutí Ne naším jménem odeslali v pondělí 3. 6. 2024 avizovaný dopis k Mezinárodnímu trestnímu soud v Haagu, ve kterém vyjádřili podporu žádosti hlavního prokurátora Karima Khana o vydání žaloby na představitele Hamásu a Izraele kvůli podezření z páchání zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Konec beztrestnosti Izraele

Zástupci hnutí Ne naším jménem! oceňují, že přes západními novináři odhalené systematické mnohaleté vydírání a zastrašování představitelů Mezinárodního trestního soudu (ICC) a spolupracujících palestinských lidskoprávních organizací se tito nenechali odradit a současný hlavní prokurátor ICC žádost o zatykač na představitele Izraele skutečně podal. „Snaha o zastrašování bývalé hlavní prokurátorky ICC a přímé vyhrožování jí i její rodině ze strany ředitele Mosadu, které teď vyplulo na povrch díky investigativně Guardianu a magazínu +972, připomíná mafiánské praktiky“, říká k tomu členka Ne naším jménem! Jana Ridvanová a dodává: „Čeští vládní představitelé by ústy premiérova poradce Tomáše Pojara spíše vystoupili z ICC, než aby nechali vyšetřovat válečné zločiny izraelské armády, a to přestože se jako ‚nejmorálnější armáda světa‘ jistě nemá důvod tohoto vyšetřování nijak obávat.

Iniciativa považuje žádost o zatykač na izraelské představitele za první známku toho, že Izrael již nadále nebude beztrestným. „Dovedeme si představit rozšíření žaloby i o další přední izraelské činitele, a to minimálně za verbální vybízení ke genocidě, či rozšíření žalobních bodů i na válečné zločiny provozované izraelskou armádou a izraelskou vojenskou správou na Západním břehu Jordánu. Oceňujeme však tento počin coby signál do budoucna a snahu o to, aby skončila izraelská beztrestnost tváří tvář genocidě, kterou Izrael v Gaze páchá,“ dodává k tomu mluvčí iniciativy Zdeněk Jehlička.

Fialova šaráda s diskusí   

Dopis podporující vyšetřování ICC napsali zástupci Ne naším jménem! v reakci na skandální výroky premiéra Fialy, který označil žádost o zatykač na představitelé Izraele za „děsivý a zcela nepřijatelný“. To považuje iniciativa za nepochopení principu nezávislosti a nestrannosti soudu a za ideologickou snahu o jeho ovlivňování.

Podiv vyvolala též Fialova žádost o důstojnou diskusi po konfrontaci, které byl vystaven při autogramiádě své knihy v pondělí 27.4. v kavárně Academia. „Premiér Fiala se dovolává diskuse, a přitom ignoruje výzvy k dodržování mezinárodního práva. Dovolává se diskuse, a přitom popírá naše již přijaté uznání palestinského státu. Dovolává se diskuse, a zároveň chce v rozporu s našimi závazky k mezinárodnímu právu stěhovat českou ambasádu do Jeruzaléma. Dovolává se diskuse a diplomaticky kryje izraelské válečné zločiny v Gaze. O čem pak chce pan premiér kultivovaně diskutovat?“ ptá se člen iniciativy Ne naším jménem! Cyril Čuda.

V Praze 3. června 2024

Další z demonstrací na podporu Mezinárodního trestního soudu, proti pokračující izraelské válce proti Gaze a izraelským válečným zločinům v Rafahu proběhne ve středu 5. června 2024 od 17:30 před Úřadem vlády.

Podrobnosti: https://www.facebook.com/events/7549331115114307/

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.