Tisková zpráva: Češi upozorňují skupinu Lake Malawi na porušování lidských práv Palestinců

13. května 2019 | Ne naším jménem! Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

Lidskoprávní organizace a jednotlivci zabývající se právy Palestinců zaslali skupině Lake Malawi otevřený dopis, ve kterém mladé muzikanty vyzývají, aby nebyli lhostejní k obětem izraelského režimu a nepodíleli se na něčem, čeho by mohli v budoucnu litovat. Skupina se od 14. do 18. května 2019 zúčastní v izraelském Tel Avivu soutěže Eurovize. Na kontroverznost pořádání evropské soutěže v Izraeli, který notoricky porušuje mezinárodní právo, upozornila řada organizací po celém světě, včetně stovek mezinárodních, izraelských i palestinských umělců.

Signatáři české petice uvádí, že „za touto evropskou soutěží stojí myšlenka sjednocování evropského kontinentu a jeho širšího okolí. Její primární účel je tedy vysoce symbolický a klade si za cíl prostřednictvím umění překonávat rozdíly a spojovat lidi různých kultur. Toto jistě záslužné hudební klání se však koná letos ve státě, který je mezinárodním společenstvím označován za apartheidní, ve státě, kde vládne režim v podstatě neslučitelný s myšlenkou kulturní výměny.

Vyzdvihují roli kampaní BDS, tedy bojkotů, stažení investic a uvalení sankcí, ke kterým jako k formě nenásilného odporu vyzývá palestinská občanská společnost. Dopisem se k těmto kampaním bojkotů přidávají s tím, že odmítají pořádání Eurovize v Tel Avivu coby součást snahy Izraele zakrýt zločiny okupace a kolonizace palestinských území a snahy normalizovat nerovnoprávné postavení vlastních palestinských spoluobčanů.

Otevřený dopis v příloze a online: https://ism-czech.org/2019/05/13/eurovision-otevreny-dopis-skupine-lake-malawi-nebudte-lhostejni-k-obetem-izraelskeho-rezimu/

Pro další informace laskavě kontaktujte:

E: nenasimjmenem@gmail.com

This entry was posted in Kampaně, Petice. Bookmark the permalink.