Eurovision: Otevřený dopis skupině Lake Malawi: “Nebuďte lhostejní k obětem izraelského režimu”

Milí členové skupiny Lake Malawi,

vyhráli jste nominaci zastupovat naši zemi na nadcházející soutěži Eurovize 2019, k čemuž bychom vám mohli za běžných okolností jen blahopřát. Za touto evropskou soutěží stojí myšlenka sjednocování evropského kontinentu a jeho širšího okolí. Její primární účel je tedy vysoce symbolický a klade si za cíl prostřednictvím umění překonávat rozdíly a spojovat lidi různých kultur. Toto jistě záslužné hudební klání se však koná letos ve státě, který je mezinárodním společenstvím označován za apartheidní, ve státě, kde vládne režim v podstatě neslučitelný s myšlenkou kulturní výměny. Ve státě, který soustavně porušuje své mezinárodní závazky, který systematicky okupuje a kolonizuje Západní břeh Jordánu, odkud vyhání jeho původní palestinské obyvatelstvo; ve státě, který z pásma Gazy učinil v průběhu posledních let věznici pod širým nebem a který s izraelskými Araby, jak nazývá vlastní palestinské obyvatelstvo, jedná jako s druhořadými občany.

Přijíždíte do Izraele zrovna ve chvíli, kdy si připomíná výročí nezávislosti, kterou však mají Palestinci spojenou s Nakbou, katastrofou, během níž byla polovina tehdejší palestinské populace vyhnána z domovů, a přes pět set jejich obcí bylo srovnáno se zemí. Kulturní stánek, v němž budete vystupovat, stojí na místě zbořené palestinské vesnice al-Shaykh Muwanis, jejíž obyvatelé byli donuceni odejít a dodnes jim nebylo umožněno se vrátit. „Vesnička Eurovize“, ve které se budou pořádat party pro účastníky soutěže a její návštěvníky, je umístěna v parku na místě původní palestinské čtvrti Manshiya v Jaffě. Svou píseň Friend of Friend budete zpívat před publikem, které budou sotva tvořit místní Palestinci a už vůbec ne Palestinci z okupovaných území, jimž je přístup do Izraele téměř znemožněn. Místo nich budete během toho svátku hudby, který Izrael nazval „krásným, rozmanitým a senzačním“, koncertovat před izraelskými vojáky a vojačkami, pro které jsou předem rezervována místa v sále.

Jen za poslední rok přitom izraelští vojáci při brutálním potlačování nenásilných civilních demonstrací v Gaze, žádajících ukončení ničivé izraelské blokády, pozabíjeli přes dvě stě protestujících a na 18 tisíc jich zranili. Ve stejný den, kdy se v Izraeli konal koncert na oslavu vítězství Netty Barzilai v minulém kole soutěže Eurovize, zabila izraelská armáda 62 neozbrojených demonstrantů. Amnesty International, Human Rights Watch a další lidskoprávní organizace přitom hovoří o úmyslné snaze izraelské armády palestinské demonstrující v pásmu Gazy zabíjet a mrzačit.

Možná právě ve chvíli, kdy budete usilovat o přízeň diváků na telavivském pódiu, přistane další izraelská raketa do pásma Gazy a zabije těhotnou ženu a její batole, jako se to stalo minulý týden. Možná právě ve chvíli, kdy vám budou na Eurovizi po vystoupení tleskat, bude někdo umírat na checkpointu na okupovaném Západním břehu Jordánu, protože ho izraelští vojáci nebudou chtít pustit do nemocnice. Možná, že až dohrajete a půjdete večer na party do jednoho z klubů vedle vašeho hotelu, bude izraelská armáda demolovat další domy Palestinců žijících ve Východním Jeruzalémě nebo zatýkat a mučit jedenáctileté palestinské děti.

Život v Tel Avivu se může zdát evropsky pohodlný a vzdálený od všeho toho utrpení. Vůbec nemusíte zaznamenat, že existují okupovaná území a území pod blokádou anebo se můžete rozhodnout tuto realitu ignorovat. I když ale budete zavírat sebevíc oči před útlakem, k němuž bude docházet jen pár kilometrů od vás, neznamená to, že realita bude méně otřesná. Věříme však, že minulost naší vlastní země nás zavazuje postavit se nespravedlnosti a pro ukončení utrpení druhých něco udělat bez ohledu na zdánlivou bezvýchodnost situace. Vždyť svého času se zdálo, že i apartheid v Jihoafrické republice bude trvat věčně. Díky tlaku mezinárodního společenství se ovšem podařilo tento typ nadvlády jednoho etnika nad druhým odstranit a dosáhnout pádu tamního režimu. Věříme, že i v Izraeli, který se tak rád prezentuje jako vyspělá demokracie západního typu a který Česká republika pokládá za svého přítele, jednou dojde k ukončení útlaku a bezpráví.

Jako signatáři tohoto dopisu se přihlašujeme ke kampani BDS (bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí), vyzývající umělce k bojkotu Eurovize pořádané letos od 14. do 18. května v Tel Avivu. Připojujeme se tak k celé řadě jednotlivců, organizací a umělců, včetně umělců palestinskýchizraelských, kteří odmítají pořádání Eurovize v Tel Avivu coby součást snahy Izraele zakrýt zločiny okupace a kolonizace palestinských území a snahy normalizovat nerovnoprávné postavení vlastních palestinských spoluobčanů.

Milí členové skupiny Lake Malawi,

rádi bychom vás tímto vyzvali – pokud již do Izraele vyrazíte, nebuďte lhostejní k obětem zdejšího režimu. Vyhněte se vystoupení na letošní kontroverzní Eurovizi v Tel Avivu, a nestaňte se tak součástí širšího kulturního „whitewashingu“, ke kterému Izrael zahraniční umělce soustavně využívá. Nepodílejte se na něčem, čeho byste mohli v budoucnu litovat.

V Praze 13. května 2019

Zdeněk Jehlička, Ne našim jménem! Za spravedlivý mír na Blízkém východě
Petra Šťastná, International Solidarity Movement Česká republika
Naďa Kotaishová, Přátelé Palestiny
Moein Shomali, Palestinský klub v České republice
Magdaléna Křížová, Židovský hlas solidarity
Anežka Nováková, Kiwi Film Fest
Peter Tkáč
Jaroslava Štěpánková
Markéta Hrbková
Herbert van Lynden

Kontakt: nenasimjmenem@gmail.com, pal.klub@email.cz

Na vědomí:

– Ministerstvo kultury ČR
– Ministerstvo zahraničních věcí ČR
– České centrum v Tel Avivu
– Výbor pro kulturu PS ČR
– Česká televize
– EuroContest.cz
– Svaz autorů a interpretů

This entry was posted in Petice and tagged , . Bookmark the permalink.