Doporučujeme přednášku s promítáním fotek: Život v okupované Palestině, úterý 2. dubna v 19:00, FF UK, Praha

Doporučujeme přednášku s promítáním fotek a následnou debatu o každodenním životě v okupované Palestině s Lucií a Terezou, která se koná v úterý 2. dubna 2019 od 19:00 v místnosti č. 300 v hlavní budově FF UK (nám. Jana Palacha 2, Praha 1). Událost na facebooku.

“Každý den vstávám v jednu hodinu ráno, abych se dostal na sedmou do práce.“ Tuto větu slyšíte pravidelně na checkpointu Qualandia, který je největším „přechodem“ na Západním břehu mezi Jeruzalémem a Ramallahem. Další věta, u které už ani nepočítáte, kolikrát jste ji slyšeli, je: „Svoji rodinu jsem neviděl deset let.“ Tohle jsou samozřejmě jen útržky výpovědí, které jsme bohužel měly možnost slyšet v anektovaném Východním Jeruzalémě a na okupovaném Západním břehu během našeho tříměsíčního pobytu.

Během těchto tří měsíců, kdy jsme přímo spolupracovaly i s OSN, jsme přespávaly v beduínské komunitě, protože je pak menší šance, že ji izraelská administrativa zbourá, doprovázely děti do školy, protože je tak větší šance, že tam dorazí, aniž by je vojáci zatkli nebo bezdůvodně prohledávali, doprovázely lidi na checkpointech a dokumentovaly veškeré porušování základních lidských práv, které je v Palestině na denním pořádku. Jednalo se o takzvanou „protective presence“ (ochrana lidí díky své přítomnosti). To v praxi znamená, že jediné, co zabírá a trochu pomůže zabránit porušování lidských práv, je mezinárodní přítomnost a fotoaparát…

Přijďte si poslechnout, jaký je každodenní život v okupaci, která je tou nejdéle trvající v historii. Přednáška s promítáním fotek bude následována diskuzí.

Zdroj: https://www.facebook.com/events/312066766177667/

 

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.