Pozvánka na přednášku a debatu: Mousa Maria: Nový přístup k rozvoji Palestiny skrze nenásilné strategické akce, středa 13. března v 19:00, družstevní kavárna ROH, Praha

Aktualizace 14/3: Děkujeme všem za účast a skvělé dotazy! Informace o možnostech dobrovolnictví v Beit Ummar naleznete zde.

English here. Zveme vás na přednášku palestinského lidskoprávního aktivisty z města Beit Ummar na Západním břehu Jordánu, která se koná ve středu 13. března v 19:00 v ROH družstevní kavárně (U božích bojovníků 606/3, Praha 3-Žižkov, bus U památníku anebo Tachovské náměstí, mapa zde).

Mousa Maria bude hovořit o novém přístupu k rozvoji Palestiny skrze nenásilné strategické akce, o hnutí zdola a o organizaci Centrum pro svobodu a spravedlnost, kterou zastupuje. Pracovním jazykem angličtina, v případě potřeby s možným překladem do češtiny.

Událost na facebooku.

O přednášejícím:

Mousa Abu Maria pochází ze zemědělské obce Beit Ummar, nacházející se mezi Betlémem a Hebronem na Západním břehu Jordánu. Již na střední škole se začal zajímat o možnosti nenásilného odporu a strategických akcí. Vystudoval ekonomii na univerzitě a pracoval v zemědělství, v tradičním oboru své rodiny. Neútěšná situace v oblasti vedla k jeho politizaci a jak Mousa říká, skrze literaturu a politologii a s praxí v zemědělství našel vlastní způsob, jak vyjádřit politickou motivaci k různým formám nenásilného odporu proti okupaci.

V roce 2005 založil v rodném městě Beit Ummar nenásilné hnutí, jehož hlavním cílem byla přímá spolupráce s izraelskými aktivisty a aktivistkami, kteří věří v mír a v palestinská práva, dále propojování Palestinců a Izraelců a přispění k vymýcení předsudků a strachu Izraelců ze spolupráce s Palestinci.

V roce 2006 dal podnět ke vzniku Centra pro svobodu a spravedlnost, které vzniklo z potřeby vybudování široké škály programů pro místní komunitu. Centrum má rozvojové programy pro nenásilné akce, pro posílení komunity a trvale udržitelné zemědělství. Zorganizovalo mnoho konferencí na téma nenásilí, spolupráce izraelských a palestinských komunit, ale také na téma podpory sociálně slabých komunit v Palestině.

Související odkazy:

Centrum svobody a spravedlnosti (The Center for Freedom and Justice, CFJ, centerfj.org) bylo formálně založeno v r. 2010 s cílem podpory rozvoje komunit a organizování programů v zemědělských oblastech Palestiny. Pomocí vzdělávacích a rozvojových programů usiluje centrum o vybudování kolektivních a strategických možností těchto komunit a o zlepšení životních podmínek obyvatel zemědělských částí Západního břehu Jordánu. Centrum se mimo jiné zaměřuje na obnovu zničené zemědělské půdy, a to výsadbou stromů či dalších aktivit vedoucích k půdní obnově. Centrum vítá mezinárodní návštěvníky a dobrovolníky, kteří chtějí porozumět podmínkám místních komunit na příkladu Beit Ummar a nabízí interní pohled na palestinské komunity, které usilují o lidská práva a o politická práva skrze pozitivní komunitní rozvoj.

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.