Pozvánka: Pásmo Gazy: Zdravotníci v ohrožení – film a debata, pondělí 19. listopadu v 18:30, Novotného lávka 5, místnost 319, Praha 1

English below – Zveme vás na debatu o současné situaci v Gaze ze zdravotnického a lidskoprávního pohledu konanou v pondělí 19. listopadu 2018 v 18:30 na Novotného lávce 5, Praha 1 (tram Karlovy lázně, vedle Karlova mostu, mapa), místnost 319. Vstup volný. Událost na facebooku.

Hlavními hosty večera jsou Sabreen a Ashraf al-Najjar, rodiče Razan, 21leté zdravotnice z Gazy, která byla v r. 2018 zabita izraelskými vojáky při poskytování zdravotní péče, a Iyad Alasttal, režisér dokumentárního filmu o Razan. Promluví o svém životě v pásmu, dále o aktuálních občanských protestech za ukončení blokády pásma Gazy a za uznání práva uprchlíků na návrat.

V úvodu večera bude promítnut 30minutový dokumentární film Razan, jako let motýla (Razan, une trace du pappilon; r. Iyad Alasttal, 2018, 30 min, v arabštině s anglickými a českými titulky).

Pracovním jazykem čeština, rozhovory v arabštině s překladem do češtiny.

Akci pořádá česká pobočka International Solidarity Movement (ISM ČR) a sdružení Přátelé Palestiny.

Změna programu vyhrazena.

Razan al-Najjar

Viděla jsem ji, jak při protestech poskytuje zdravotní péči. Poletovala jako motýlek, sem a tam, a starala se o zraněné. Když byla Razan v terénu, byla jsem na ni hrdá a nestrachovala jsem se, protože byla zdravotnice – věřila jsem, že jí izraelská armáda neublíží.“ – Sabreen al-Najjar, matka Razan (zdroj)

Razan al-Najjar (11. 9. 1997 – 1. 6. 2018), 21letá zdravotnice z pásma Gazy ze zemědělské vesnice Khuza’a poblíž města Chán Júnis. Byla nejstarší ze šesti sourozenců. Razan absolvovala dvouleté zdravotnické studium ve městě Chán Júnis v nemocnici Nasser Hospital. Poté se stala dobrovolnicí pro PMRS – Palestinian Medical Relief Society (Palestinská společnost lékařské pomoci).

Byla zabita 1. června 2018 během tzv. Velkého pochodu za právo na návrat (Great March of Return). Pracovala jako dobrovolná záchranářka a na místě byla jasně označená bílou vestou s logem zdravotnických služeb. Byla smrtelně zasažena do hrudníku kulkou vypálenou snajprem izraelské armády.

Izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem došla k závěru, že „Razan byla smrtelně střelena členem izraelských bezpečnostních sil, který mířil přímo na ni, když stála 25 metrů od plotu, navzdory skutečnosti, že pro nikoho nepředstavovala žádné bezpečnostní riziko a měla na sobě vestu zdravotnického personálu.

Moje dcera byla statečná zdravotnice a nikdy neměla z izraelských snajprů strach,říká o Razan její matka. „Kulka mířila přímo na hrudník, nejednalo se o žádnou náhodnou střelbu,“ dodává.

Razan nerada viděla utrpení. Zažili jsme příliš mnoho válek. Chtěla pomáhat,“ vzpomíná její matka Sabreen.

Deník The Guardian popisuje techniky palestinských zdravotníků s ohledem na ošetřování zraněných při protestech: „Mají na sobě bílé vesty s jasně viditelnými reflexními pruhy. Týmy se pohybují pomalu a jdou přímo ke zraněným, ruce mají zdvižené nad hlavou. Jak se přibližují ke kovovému plotu, jsou na doslech izraelským jednotkám na druhé straně. Společně křičí: „Nestřílejte. Jsou zde zranění.““ (zdroj)

Jen od začátků lidových protestů v Gaze v půlce května 2018 do půlky října 2018 bylo v Gaze podle izraelské lidskoprávní organizace BTselem zabito nejméně 170 Palestinců, včetně nejméně 31 dětí. Více než 5 300 lidí bylo zraněno střelbou ostrými náboji. K 18. říjnu 2018 byli v Gaze zabiti tři zdravotníci: 36letý Moussa Abu Hassanein (14. 5. 2018), 21letá Razah al-Najjar (1. 6. 2018) a 22letý ‘Abdallah Qutati (10. 8. 2018). (zdroj)

Lékaří bez hranic popsali situaci v Gaze následovně:

Počet obětí (…) je otřesný. Je neúnosné, aby bylo tak obrovské množství lidí postřeleno za tak krátkou dobu. (…) Situace v jedné z nemocnic, kde pracujeme, je obdobně chaotická, jako po bombardování během války v roce 2014. Příliv zraněných během několika hodin byl enormní. (…) Současné násilí je pokračováním dosavadního přístupu izraelské armády, který uplatňovala posledních sedm týdnů. Vojáci střílejí ostrými náboji proti demonstrantům s předpokladem, že kdokoliv se přiblíží k plotu, je legitimním cílem. Většina zraněných bude trpět celoživotními následky.” – 15. 5. 2018, https://www.lekari-bez-hranic.cz/clanek/gaza-po-demonstracich-nepretrzite-osetrujeme-zranene

Kulky vypálené izraelskou armádou trhají kosti, vyrvávají maso a roztrhávají nervy i žíly. Naše týmy se nikdy nemusely vypořádávat s tolika střelnými poraněními v tak krátkém čase.“ 8. 8. 2018 – https://www.lekari-bez-hranic.cz/clanek/gaza-nase-tymy-nikdy-nemusely-resit-tolik-strelnych-poraneni-v-tak-kratkem-case

 

***** ENGLISH *****

Facebook event: https://www.facebook.com/events/591807347921837/

We will begin with the screening of the 30 minute documentary Razan, une trace du papillon (directed by Iyad Alasttal, in Arabic with English and Czech subtitles, 2018).

Then there will be a debate on the current situation in Gaza from a health and human rights perspective. The interviews will be conducted in Arabic with translation into Czech.

The main guests of the evening are Sabreen and Ashraf al-Najjar, parents of Razan, a Gaza medic who was killed by Israeli soldiers in June 2018 (https://www.aljazeera.com/news/2018/06/gaza-grief-pain-slain-angel-mercy-paramedic-180602143958100.html) and Iyad Alasstal, director of the documentary film about Razan.

Monday 19 November 2018 at 18:30
Room 319, Klub techniků, Novotného lávka 5, Prague 1 – tram Karlovy lázně

The event is organized by the Czech International Solidarity Movement (ISM ČR), and the Friends of Palestine Association.

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.