Pozvánka: Demonstrace za zastavení masakru v Gaze, čtvrtek 24. července od 17:30, Václavské náměstí “pod koněm”, Praha

Aktualizace 26/7: Děkujeme všem za účast – bylo nás více než 230! Fotky např. zde (další doplníme). — Dovolujeme si vás pozvat na další urgentní demonstraci za ukonční masakru v Gaze, která se koná ve čtvtek 24. července od 17:00 v Praze na Václavském náměstí (“pod koněm”). Přijďte vyjádřit svůj protest proti masakru v Gaze — protože jak jinak nazvat nejméně 600 mrtvých, převážně civilistů, z toho více než 130 dětí?
Pozvánka na facebooku. Děkujeme za šíření dále.

Bs_D3yPCIAAos9Z

Už nepočítáme jednotlivé mrtvé, počítáme masakry,” uvádí reportér v Gaze. “Izrael musí zastavit bombardování civilistů v pásmu Gazy,” vyzývají Lékaři bez hranic.

Pochod Prahou za okamžité ukončení bombardování Gazy, ukončení blokády a vyhlášení příměří

Zveme Vás na urgentní demonstraci za okamžité zastavení bombardování Gazy, zabíjení civilního obyvatelstva, ukončení blokády a za vyhlášení příměří. Sejdeme se ve čtvrtek 24. července v 17:30 na Václavském náměstí u sochy svatého Václava. Praha se tak opět přidá k protestům, které probíhají po celém světě a účastní se jich statisíce lidí.

Po projevech, které se kromě aktuální situace budou zabývat i kořeny problému, se vydáme na pochod přes Staroměstské náměstí a Klárov k izraelské ambasádě, kde budou předneseny požadavky na zastavení masakru obyvatel Gazy, deeskalaci násilí, ukončení okupace palestinských území a dodržování lidských práv, stejně jako práva mezinárodního.

Počet obětí poslední ofenzivy se neustále zvyšuje. Do dnešního dopoledne (22. července) bylo izraelskou armádou zabito 596 obyvatel pásma Gazy. Více než 80 procent z nich jsou civilisté, z nichž polovinu tvoří děti a ženy, uvádí Raji Sourani, mezinárodně uznávaný odborník na mezinárodní právo a ředitel  Palestinského centra pro lidská práva v Gaze. Mezi více než 3000 raněných je minimálně tisíc dětí. V mnoha případech se jedná o několikačetné zlomeniny, popáleniny, hluboké rány od šrapnelů a výjimkou nejsou ani amputace končetin. K tomu se přidává i psychologické trauma, způsobené situací, ve které se jak děti tak dospělí stávají svědky brutálně usmrcených příbuzných a sousedů. Podle údajů OSN potřebuje více než 100 tisíc dětí přímou a odbornou psychosociální pomoc. Sto tisíc lidí bylo donuceno opustit své domovy a situace se nadále zhoršuje.

Přijďte i Vy vyjádřit protest proti masakru obyvatel v pásmu Gazy, vyzvěte spolu s námi mezinárodní společenství a odpovědné činitele k ukončení spoluviny a prolomení mlčení. Přidejte se i Vy na stranu humanity.

Pořádají: Sdružení Přátelé Palestiny a Mezinárodní hnutí solidarity ISM ČR

Více informací zde, pozvánka na facebooku zde.

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.