Pozvánka: Demonstrace za mír v Palestině, 23. července od 17:00, Moravské náměstí, Brno

Aktualizace 24/7: Děkujeme všem za účast, byli jste skvělí. Fotky zde, report zde. — Ve středu 23. července od 17:00 se v Brně uskuteční demonstrace za mír v Gaze a Palestině, kterou organizuje místní skupina lidskoprávních aktivistů, včetně Food Not Bombs, a za podpory ISM Česká republika. Akce se koná na Moravském náměstí (před kinem Scala). Pozvánka na facebooku, děkujeme za šíření dále.

fb

23. července od 17.00 na Moravském náměstí v Brně (před kinem Scala)

Život v Gaze je zásadně ovlivněn totální pozemní a námořní blokádou hranic prováděnou izraelskými ozbrojenými složkami. Ty porušují právo na svobodný pohyb obyvatel Gazy a kontrolují přístup jakéhokoli zboží, jehož nedostatek vede k humanitární katastrofě. Dokonce i v době krátkých „příměří“ trpí palestinská populace nedostatkem pitné vody, elektřiny, paliv, jídla a lékářského vybavení. Situace v Gaze, jednom z nejhustěji osídlených míst na světe, přirovnávají mnozí pozorovatelé k největšímu vězení pod širým nebem. Na dalších okupovaných palestinských územích není situace o nic lepší – rozsáhlé oblasti Západního břehu Jordánu jsou navzdory mezinárodnímu právu nelegálně kolonizovány izraelskými osadníky.

V minulých desetiletích proběhly mezi Gazou a Izraelem četné konflikty, ten poslední začal letos po hrozném zabití třech mladých izraelských osadníků, co posloužilo jako záminka ke kolektivnímu potrestání Palestinců. Během následných pátracích operací vnikly izraelské ozbrojené složky na území Západního břehu Jordánu. Více než 10 civilistů bylo přitom zabito a dalších 350 zatčeno. Domy příbuzných podezřelých byly i navzdory porušení presumpce neviny srovnány se zemí. Po objevení mrtvých těl mladistvých odstartovali izraelští extrémisté tvrdou vlnu násilí vůči Palestincům kulminující vraždou palestinského mladíka ze msty. Nato začaly na izraelská území opět dopadat rakety z Gazy nacož Izrael odpověděl masivním bombardováním, které po dvou týdnech vystřídala pozemní ofenzíva. Následky jsou nepřijatelné – dosud bylo zabito více než 550 Palestinců (většina z nich civilistů), dalších 3300 jich bylo izraelskými obrannými složkami raněno. Izraelská strana se přitom bombardováním hustě zalidněných oblastí dopouští válečných zločinů, přičěmž selhává v ochraně civilistů. Na druhé straně byli pak dva izraelští civilisté zabiti raketami odpálenými z Gazy.

Hluboce proto odsuzujeme násilí vůči civilistům na obou stranách konfliktu, a požadujeme:

  • zastavení masakru na civilistech v Gaze,
  • zastavení násilí vůči civilistům na obou stranách konfliktu,
  • zastavení blokády Gazy a ukončení okupace palestinských území,
  • právo pro uprchlíky na návrat do svých domovů,
  • respektování lidských práv a mezinárodních mírových úmluv,
  • vyvážené informování o konfliktu v českých médiích.
This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.