Pozvánka na tři přednášky: Ilan Pappé — Jednostátní řešení, “Noví historikové” a Pokračující etnické čištění Palestiny a předstírání mírového procesu, 22.–24. dubna, Praha

Od pondělí 22. 4. do středy 24. 4. bude poprvé v Česku přednášet izraelský “nový” historik Ilan Pappé. Tímto vás zveme především na úterní a středeční přednášky, které jsou určené široké veřejnosti. Přednášky budou pouze v angličtině. Jde o naprosto výjimečnou příležitost poslechnout si a podebatovat s tímto historikem přímo v Česku.

Plakat-A4-Ilan-Pappe-export_Page_1-smaller

pondělí 22. dubna, 17.00, IIR (Nerudova 3, Praha) — určeno především pro hosty IIR, omezený počet míst,  povinná registrace
téma: Případ pro jednostátní řešení v Izraeli/Palestině

úterý 23. dubna, 19.30, FF UK, místnost č. 300 (Nám. Jana Palacha 2, Praha)
téma: „Noví historikové“ – historie, politika, etika

středa 24. dubna, 18.00, Divus (Bubenská 1, Praha 7)
téma: Pokračující etnické čištění Palestiny a předstírání mírového procesu

Stáhněte si plakát a šiřte informace dále: PDF. Událost na facebooku zde (a zde).

Přečtěte si:

ilan pappe-smaller

Profesor Ilan Pappé působil na Univerzitě v Haifě (1984–2007) na katedře politologie. Nyní žije ve Velké Británii a přednáší na Exeter University. Profesor Pappé je jeden z izraelských „nových“ historiků, kteří od počátku 80. let, kdy izraelská a britská vláda odtajnily dokumenty ze 40. let, doslova přepsali historii. Nejznámější Pappého kniha nese název Etnické čištění Palestiny (The Ethnic Cleansing of Palestine). Pappé vychází především z odtajněných vládních dokumentů a tvrdí, že v roce 1948, kdy sionisté vyhnali přibližně 750 000 Palestinců z jejich domovů, nešlo o ad hoc vyhánění a vraždění, ale o realizaci již připraveného plánu (Plán Dalet, jak jej Izraelci nazvali), který měl etnicky vyčistit Palestinu pro nový židovský stát.

Pappé podporuje jednostátní řešení a volá po bojkotu izraelských akademiků.

Dr. Pappé představí veřejné mýty izrealské historie od vzniku Státu Izrael až po současnost. Zaměří se také na detaily izraelské strategie tzv. mírového procesu, který nikdy nikam nevedl, což je podle Pappého jeho podstatou a účelem.

Další informace:

Tisková zpráva: Významný izraelský „nový“ historik Ilan Pappé bude poprvé přednášet v Praze, 22.–24. dubna

Stáhněte si PDF v angličtině: The Ethnic Cleansing of Palestine (2006)

Další knihy v PDF lze stáhnout zde (podrobné odkazy viz dole).

the-ethnic-cleansing-of-palestine

Profesní a životopisné údaje:

Ilan Pappé (narozen 7. listopadu 1954 v Haifě), je profesor historie na Univerzitě v Exeteru ve Velké Británii, vedoucí Evropského centra pro palestinská studia, spoluvedoucí Exeterského centra pro etno-politické studie a politický aktivista.

Vystudoval na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě v roce 1979 a v roce 1984 získal doktorát na Univerzitě v Oxfordu. Založil a vedl Akademický institut pro mír v Givat Haviva (1992—2000) a byl předsedou Institutu Emila Tumy pro palestinská studia v Haifě (2000—2006). Profesor Pappé přednášel na katedře historie Blízkého východu a na katedře politologie na Univerzitě v Haifě mezi lety 1984—2006. Byl jmenován předsedou katedry historie na Cornwallově kampusu (2007—2009). Svůj výzkum zaměřuje na Blízký východ a především na historii Izraele a Palestiny. Dále píše na téma multikulturalismu, kritického diskursu a obecně o moci a vědění.

Jeho neznámější kniha nese název The Ethnic Cleansing of Palestine (Etnické čištění Palestiny, 2006). Autor v ní vychází především z odtajněných vládních dokumentů a tvrdí, že v roce 1948, kdy sionisté vyhnali přibližně 750 000 Palestinců z jejich domovů, nešlo o ad hoc vyhánění a vraždění, ale o realizaci plánu Dalet, připraveného v roce 1947 budoucími izraelskými lídry, který měl etnicky vyčistit Palestinu pro nový židovský stát.

Ilan Pappé je autorem řady dalších knih, například The Bureaucracy of Evil: The History of the Israeli Occupation (2012), The Forgotten Palestinians: A History of Palestinians in Israel (2011), Gaza in Crisis: Reflections on Israel’s War Against the Palestinians (2010), Out of Frame: The Struggle for Academic Freedom in Israel (2010), The Modern Middle East (2005), A History of Modern Palestine: One Land, Two Peoples (2003) a Britain and the Arab-Israeli Conflict (1988).

Ilan Pappé je jedním z izraelských „nových“ historiků, což je skupina historiků, kteří svým psaním – na základě přístupu k materiálům odtajněným na počátku 80. let 20. století britskými a izraelskými archívy – začali podkopávat mýty o vzniku a prvních letech izraelského státu, mýtů, které byly prosazované předchozí generací izraelských historiků zabývající se více vytvořením vlastního image nového státu, než historickou přesností.
Izraelští „noví“ historikové doslova přepsali historii vzniku Izraele v roce 1948 a s ním související vyhnání či útěk 750 000 Palestinců. Pappé tvrdí, že vyhnání nebyla prováděna ad hoc, jak tvrdili ostatní historikové, naopak se jednalo o etnickou čistku Palestiny.

Pappé byl předním členem izraelské nesionistické komunistické strany Chadaš a byl na kandidátce strany v roce 1996 a 1999 při volbách do Knessetu.

Na rozdíl od Normana Finkelsteina a Noama Chomského, kteří jako jediné „reálné řešení“ pro Izrael a Palestinu prosazují dvoustátní řešení, podporuje Pappé jednostátní řešení s tím, že ho „nezajímá, co je reálné, ale co spravedlivé“. Pappé je v tomto přesvědčení nekompromisní a zastává i mezinárodní bojkot izraelských akademiků.

Jeho práce je podporována, ale i kritizována dalšími historiky. Než byl nucen opustit Izrael v roce 2008, byl zavržen v Knessetu (izraelský parlament), ministr školství požadoval jeho výpověď a několikrát mu bylo vyhrožováno smrtí.

Pro českou akademickou scénu a širokou veřejnost je návštěva profesora Pappého naprosto výjimečnou příležitostí vyslechnout si a podebatovat s tímto významným historikem přímo v Česku.

Profesní životopis: http://socialsciences.exeter.ac.uk/iais/staff/pappe/
Další informace: zde a zde

Pages from Plakat-A4-Ilan-Pappe-export-2-smaller

Knihy v PDF:

Noam Chomsky, Ilan Pappé: Gaza in Crisis: Reflections on Israel’s War Against the Palestinians (2010)

Ilan Pappé: The Israel Palestine Question (1991, 2006)

Ilan Pappé: The Modern Middle East (2005)

Ilan Pappé: The Forgotten Palestinians: A History of the Palestinians in Israel (2011)

Ilan Pappé, Jamil Hilal (editors): Across the Wall: Narratives of Israeli-Palestinian History (Library of Modern Middle East Studies)

Ilan Pappé: Out of the Frame: The Struggle for Academic Freedom in Israel (2010)

 

Přečtěte si rozhovory:

“Occupiers cannot also be liberal”: An interview with Ilan Pappe
http://electronicintifada.net/content/occupiers-cannot-also-be-liberal-interview-ilan-pappe/7575

An Interview with Ilan Pappé and Noam Chomsky
http://www.counterpunch.org/2008/06/06/an-interview-with-ilan-papp-eacute-and-noam-chomsky/

Reframing the Israel/Palestine conflict: an interview with Ilan Pappe
http://vimeo.com/20754275

A rare voice: An interview with author Ilan Pappe
http://electronicintifada.net/content/rare-voice-interview-author-ilan-pappe/6594

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.