Izrael chce vybudovat dalších 1100 bytů pro osadníky

8. září 2011 | Břetislav Tureček, Český rozhlas

Ilegální židovská osada (ilustrační foto)

Izraelské úřady schválily stavbu dalších 1100 bytů v židovské čtvrti Gilo ve východním Jeruzalémě. Podle mezinárodního společenství se jedná o ilegální osadu na okupovaném území. Plán už odsoudily Evropská unie i Spojené státy.

Úmysl rozšířit sídliště Gilo se dostalo na veřejnost v době, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že usiluje o dosažení míru s Palestinci. Ti přitom odmítají dvoustranné rozhovory, dokud Izrael nezastaví budování osad. Za 18 let mírových rozhovorů se počet osadníků ztrojnásobil a dnes přesahuje půl miliónu.

Právě dnes má Rada bezpečnosti OSN začít posuzovat žádost o uznání nezávislého palestinského státu. Palestinci ji podali mimo jiné s argumentem, že rozšiřováním osad Izrael mění realitu a vytváří předběžné podmínky pro dvoustranné rozhovory.

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová upozornila, že takzvaný mezinárodní Kvartet minulý týden obě strany vyzval, aby upustily od „provokativních akcí“. Kvartet se totiž snaží oživit dvoustranné rozhovory, aby palestinskou žádost o mezinárodní uznání odsunul na vedlejší kolej.

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , , . Bookmark the permalink.